Efter händelsen valde kungaparet Willem-Alexander och Máxima att kommentera händelsen. Foto: Matt Dunham/AP

Nederländska kungaparet om dådet i Utrecht

Uppdaterad
Publicerad

”Det gör oss mycket sorgsna av att höra att tre personer dödats vid dådet i Utrecht”, så skriver det nederländska kungaparet, Willem-Alexander och Máxima på sitt officiella Twitterkonto efter måndagens skottlossning.

Vid 11-tiden på måndagen ska en man enligt uppgifter ha öppnat eld mot passagerare ombord på en spårvagn i den nederländska staden Utrecht.

Tre personer dog till följd av skjutningen och ytterligare fem personer skadades, varav flera allvarligt.

Efter händelsen valde kungaparet Willem-Alexander och Máxima att kommentera händelsen.

”Det gör oss mycket sorgsna att höra att tre personer dödats vid dådet i Utrecht och att andra skadats allvarligt”, skriver kungaparet.

Paret fortsätter sedan och skriver att man inte accepterar dådet och att samhället nu måste enas.

”Våldshandlingar som dessa är helt oacceptabla. Låt oss stå enade för ett samhälle där människor kan känna sig trygga, ett där frihet och tolerans råder”.

Två personer gripna

Två personer har gripits misstänkta för inblandning i dådet under måndagen. En av de är en man som några timmar efter dådet efterlystes av polisen med namn och bild. Denna man kunde senare gripas under måndagskvällen.

Mannen ska vara känd av polisen sedan tidigare, rapporterar flera medier, däribland NOS.

Ytterligare en person greps under dagen misstänkt för inblandning i dådet i samband med en husrannsakan. Personens kopplingar till skjutningen är ännu oklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.