Nedgraderad Matthew vid Floridakusten

Publicerad

Elva döda och över en miljon hushåll utan ström. Det är resultatet efter orkanen Matthews framfart i USA. Nu har ovädret nedgraderats till en klass 1-orkan, men det utgör fortfarande ett hot mot flera delstater. Myndigheterna uppmanar människor att lämna kustområdena.

Efter sin förödande framfart i Haiti nådde orkanen Matthew USA på fredagen. Miljontals människor har uppmanats att lämna sina hem för att söka skydd, men ovädret verkar bli lindrigare än befarat eftersom ovädret tycks stryka längs kusten. Samtidigt finns en rädsla för att orkanen åter ska öka i styrka.

– Jag tror att den största oron just nu inte bara är hårda orkanvindar, utan att stormen tar ny fart, sade USA:s president Barack Obama på fredagseftermiddagen svensk tid, om ovädrets framfart.

Obama underströk också att norra Florida och till och med delstaten Georgia ännu är hotat.

– Jag betonar att det fortfarande är en farlig orkan, sade han.

Varnar för hårda vindar

Tidigt på lördagen, lokal tid, slog Matthew till mot kustområdena i Georgia och South Carolina.

På morgonen nedgraderade USA:s nationella orkancenter Matthew till en klass 1-orkan, rapporterar Reuters. Vindhastigheten hade saktat ned till 140 kilometer i timmen, men orkanen utgjorde fortfarande ett hot mot Georgia, North Carolina och South Carolina. Orkanen befann sig då omkring 30 kilometer sydost om Charleston i South Carolina, skriver AP.

Orkancentret varnar för kraftigt regn och hårda vindar som drar vidare in över inlandet.

Uppmanar till evakuering

Över 300.000 hushåll i Georgia och 178.000 i South Carolina var på morgonen utan ström. Vägar blockerades av nedfallna träd och vattenmassor. Delar av motorväg 95 i South Carolina var helt oframkomlig.

Myndigheterna uppmanar människor att lämna kustområdena.

– Många av de här områdena har inte haft sådana här översvämningar sedan i slutet av 1800-talet, säger Craig Fugate vid den amerikanska katastrofmyndigheten Fema till ABC News.

Katastroftillstånd

Hittills har tio människor mist livet till följd av Matthew. Flera personer har dödats av fallande träd. Två personer ska ha drabbats av sjukdomstillstånd och avlidit till följd av att ambulanser inte kunnat ta sig fram på grund av ovädret.

Delstaten Florida öppnade närmare 150 härbärgen dit över 22.000 människor tagit sig under fredagen enligt Floridas kriscenter. Tre miljoner amerikaner uppmanades inför ovädret att evakuera och omkring en miljon hushåll saknar ström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer