Delar av USA:s statsapparat har varit stängd sedan före jul efter budgetbråk mellan Demokrater och presidenten om skattepengar till gränsmur mot Mexiko. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/TT

Nedstängningen av USA:s statsapparat förlängs – minst en vecka till

Uppdaterad
Publicerad

Stängningen av delar av USA:s statsapparat ser ut att förlängas – i vart fall till onsdag i nästa vecka. Det efter att nya förhandlingar mellan Demokraterna och Republikanerna misslyckats i senaten under torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Före jul stängdes delar av USA:s offentliga sektor på begäran av president Donald Trump som kräver utrymme i budgeten för att med skattemedel bygga en gränsmur mot Mexiko.

Ett krav som Demokraterna vägrar att gå med på. Å andra sidan säger presidenten att han är redo att vänta med att häva stängningen tills han får sin vilja igenom, enligt CBS.

Planen var att återuppta budgetförhandlingar dagen efter nyårsafton. Men efter ett möte i senaten på torsdagen som fallerade på bara fem minuter sköts förhandlingarna upp till onsdag i nästa vecka, enligt AFP.

800 000 anställda utan lön

Under tiden som budgetbråket, som är inne på sin nionde dag, hindrar staten från att spendera pengar får nära 800 000 statsanställa runt om i landet inte sina löner utbetalda, samtidigt som vissa myndigheter inte kan fungera.

 Donald Trump anser att fem miljarder dollar behövs till att förbättra säkerheten längs den mexikanska gränsen med anledning av olaglig invandring. Hans politiska motståndare, även inom det Republikanska partiet, anklagar presidenten för att överdriva hotet från migranter för egen politisk vinning.

Samtidigt visar en opinionsundersökning från Reuters/Ipsos att nästan varannan amerikan, 47 procent, ger Trump skulden för nedstängningen av staten, rapporterar Reuters. En tredjedel, 33 procent, anser att det i stället är Demokraterna i kongressen som bär ansvaret för låsningen i budgetfrågan kring murbygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.