Nu auktioneras väskan som varit på månen ut. Foto: CBS News

Neil Armstrongs månväska funnen – säljs på auktion för flera miljoner dollar

Uppdaterad
Publicerad

När Neil Armstrong satte sina fotspår på månens yta fick han med sig månstoft och stenar i en liten väska. Nu har väskan återfunnits och säljs på auktion för flera miljoner dollar.

När rymdintresserade Nancy Carlson på en webbauktion hittade en väska märkt med ordet ”månstoft” agerade hon snabbt. Hon klickade hem den för 995 dollar.

Ett nummer i väskan matchade flygmanifestet för Apollo 11. Men för att vara säker på var väskan kom ifrån skickade Nancy Carlson den till Nasa. De svarade att väskan absolut hade varit på månen den 20 juli 1969, men att hon inte skulle få tillbaka den. Detta på grund av att ”den aldrig skulle blivit såld från första början”. I ett försök att få tillbaka väskan stämde Nancy Carlson Nasa – och tillslut fick hon tillbaka sitt nätfynd.

”Jag räddade väskan från att försvinna”

Nu säljer hon väskan som Neil Armstrong bar på den första månlandningen. I dag, torsdag, auktioneras historieobjektet ut och beräknas säljas för två till fyra miljoner dollar.

– Jag hittade en del av historien som alla hade glömt bort. Det är min tillfredsställelse i allt det här. Jag räddade väskan från att försvinna, säger Nancy Carlson.

LÄS MER: Privatpersoner kan få åka runt månen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.