Foto: TT

Nej till homoäktenskap i Finland

Publicerad

Riksdagens lagutskott i Finland har röstat ner medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslag. Finland är det enda av de nordiska länderna där enkönade par inte har rätt att gifta sig med varandra.

Prideveckan i Helsingfors hann precis starta igår när riksdagens lagutskott röstade ner medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag i Finland idag. Förslaget förkastades med röster 10-6. Alla utskottsmedlemmar från Centern, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Förändring 2011 röstade emot förslaget, liksom två av Samlingspartiets medlemmar. Lagutskottet behandlade ärendet i fyra månader och hörde 60 experter i frågan.

Utskottet ska senare avge riksdagens plenum ett betänkande om medborgarinitiativet. I sista hand blir det samtliga riksdagsledamöter som i höst får ta ställning till huruvida par av samma kön ska ha rätt att ingå äktenskap på samma villkor som heterosexuella par. 

Enda landet i Norden

I Sverige trädde jämlik äktenskapslag i kraft 2009. Finland är det enda av de nordiska länderna där man inte tillåter homosexuella par att ingå ett äktenskap. Medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslagstiftning samlade närmare 170.000 underskrifter och överlämnades till riksdagens talman i december. Personerna bakom initiativet ”JA 2013” är besvikna men ordförandet Sanni Moilanen är ändå hoppfull i sin kommentar till finska YLE.

– Naturligtvis är vi besvikna över att det i lagutskottet finns personer som motsätter sig initiativet och som inte lyssnade på folkets åsikt, säger Sanni Moilanen till finska YLE.

Samtidigt ser Moilanen ändå positivt till den vidare behandlingen av frågan. Hon hoppas att utskottets beslut inte påverkar riksdagen när frågan behandlas i höst.

– Enligt våra uppgifter stödjer merparten av riksdagsledamöterna lagen. Ser vi på det övriga Norden, ligger vi klart efter.

Folket är för, riksdagen tudelad

Frågan om ett samkönat äktenskap har diskuterats mycket i Finland och särskilt efter att de andra nordiska länderna har fattat sina beslut.
Enligt opinionsmätningen som Medborgarinitiativet gjorde inför sin namninsamling är över hälften av finländarna för jämlik äktenskapslag. 34% svarade att de är emot förslaget och 8% kunde inte ta ställning i frågan. Mest positiva till förslaget var sympatisörerna för Socialdemokraterna och De Gröna samt folk från storstäder.

Homoäktenskapen har diskuterats mycket i den finländska riksdagen. Ett liknande förslag till ett jämlikt äktenskapslag förkastades i lagutskottet redan 2013, då med röster 9-8. Opinionen mellan ledamöterna i riksdagen har däremot varit tudelad, en knapp majoritet av dem är emot förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer