Kvinna och två barn dog i ”menshydda” i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och hennes två söner har hittats döda i en så kallad ”menshydda” i Nepal. Enligt myndigheterna kvävdes de tre av rökångor efter att de gjort upp eld för att värma sig i den fönsterlösa hyddan.

Uttrycket ”menshyddor” härrör ur en gammal tradition där kvinnor tvingas bort från sina hem för att bo i hyddor under de perioder de menstruerar. Seden kallas ”chhaupadi” och är sedan 2005 förbjuden i Nepal.

Den 35-åriga kvinnan och hennes två söner, 12 och 9 år gamla, hittades av kvinnans svärfar på onsdagsmorgonen i distriktet Bajura i västra Nepal. I hyddan fanns resterna av en uppgjord eld.

– De kvävdes till döds eftersom det inte fanns någon ventilation och de hade gjort utrymmet lufttätt för att hålla kylan borta, säger polistalesmannen Uddhav Singh Bhat.

Tvingas iväg

Lerhyddorna som kvinnorna tvingas iväg till är kalla och dragiga. Sexuella övergrepp har förekommit och kvinnorna har ytterst begränsade möjligheter att sköta sin hygien när de är förvisade.

Trots förbudet så praktiseras seden fortfarande i delar av Nepal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.