Sydkoreansk underrättelsetjänst har sagt att nordkoreanska agenter giftmördade Kim Jong-Uns halvbroder Kim Jong-Nam. Foto: TT

Nervgift hittat på Kim Jong-Nams kropp

Uppdaterad
Publicerad

Det var en nervgas som användes för att döda Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator. En preliminär rapport visar att spår av nervgasen VX, som klassas som kemiskt vapen, har hittats i hans ansikte.

Nu ska den malaysiska polisen sanera en terminal på Kuala Lumpurs internationella flygplats – 12 dagar efter attacken.

Giftet som misstänks ha använts vid mordet på Kim Jong-Nam hittades när teknikerna strök med bomullstussar i offrets ansikte och ögon, enligt polisen, som nu undersöker säkerheten vid flygplatsen som inte sanerats sedan attacken. Enligt nyhetsbyrån AP har polisen beslutat att söka igenom och sanera en terminal på flygplatsen i jakt på giftiga kemikalier.

Saneringen kommer att genomföras med start klockan 01 på morgonen i morgon, lokal tid.

Kim Jong-uns halvbror död

Nervgasen klassad som massförstörelsevapen

VX är en modern nervgas med högre giftverkan än nervgaserna sarin och tabun. Nervgasen är klassat som ett massförstörelsevapen av FN.

VX är lukt- och smaklös och kan tillverkas i flytande form, i en krämig konsistens eller i gasform. Om en människa får i sig en större mängd, kan den dö inom femton minuter, enligt amerikanska experter.

Läs mer: Nordkoreansk diplomat kallad till förhör

Sydkoreansk underrättelsetjänst har sagt att nordkoreanska agenter giftmördade halvbrodern. Enligt sydkoreanska experter har grannlandet 5 000 ton kemiska vapen, inklusive det gift som användes för att döda Kim Jong-Nam.

Kim Jong-Nam skulle på måndagen den 13 februari flyga till regionen Macao i södra Kina när han attackerades av två kvinnor som höll något som liknar en trasa mot hans ansikte. Han togs, efter överfallet, först om hand i flygplatsens sjukrum och avled sedan i ambulansen på väg till sjukhus.

Japans tv: Övervakningsbilderna som visar mordet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet