Efter flera nyval ser det nu ut som att Israel får en regering efter att de tidigare motståndarna Benny Gantz och premiärminister Benjamin Netanyahu kommit överens. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Netanyahu och Gantz överens om regering

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz har kommit överens om att bilda en enhetsregering i samband med coronakrisen, enligt ett gemensamt uttalande.

Beslutet innebär att Likudpartiets Netanyahu får vara premiärminister under de första 18 månaderna, och att han därefter ersätts av Gantz. Den sistnämndas Blåvita alliansen ska också få 16 av 30 ministerposter, skriver Ynet.

President Reuben Rivlin meddelade i förra veckan att landet ännu en gång går mot nyval om inte parlamentet kan enas om vem som ska leda landet.

Israel har genomfört tre parlamentsval inom loppet av ett år efter upprepade misslyckanden med att vaska fram tillräckligt stöd för en ny regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet