Foto: SVT

New Hampshire det första regelrätta primärvalet

Publicerad

ANALYS · I New Hampshire kan Donald Trump och Bernie Sanders få sina första segrar i den här presidentvalskampanjen.
Nomineringsmötena i Iowa gick ju till deras rivaler Ted Cruz och Hillary Clinton. Men enligt opionionsundersökningarna leder nu Trump och Sanders stort.

Men den lilla delstaten New Hampshire är speciell och kan bjuda på överraskningar. Här bestämmer sig väljarna ofta i sista stund. Dessutom finns en stor grupp självständiga, närmare 40 procent av väljarna. De är fria att rösta på vilket parti dom vill.

Och striden om väljarna har varit hård in i det sista. New Hampshire kanske är litet, men oerhört viktigt för den fortsatta kampanjen. Går det bra här kan sponsorerna fortsätta att stödja sina kandidater, annars inte.

New Hampshire liknar inte andra stora amerikanska delstater. Här är väljarkåren betydligt mer liberal eller progressiv och mindre konservativt kristen än på andra håll i USA.

Opinionssiffrorna i New Hampshire ser bra ut för Bernie Sanders med över 50 procent, men inte lika bra för Hillary Clinton med något över 30 procent av de demokratiska rösterna.

Det ser bra ut även för Donald Trump med mer än 30 procent trots att han inte har lagt särskilt mycket tid på sin kampanj här. På landsbygden finns de flesta av hans väljare, i städerna finns fler demokrater. Han har själv sagt att han inte behöver New Hampshire.

Marco Rubio ligger på andraplats bland republikanerna. Han är en kandidat som den republikanska partiledningen gärna ser som kompromisskandidat i höstens val.  Hans rivaler är Ted Cruz, Jeb Bush och Chris Christie. Alla kommer inte att gå vidare efter New Hampshire. Fältet smalnar nu av på den republikanska sidan.

En stor fråga är hur kvinnorna kommer att rösta i New Hampshire. De är starka här, bland annat har de en kvinnlig guvernör. Men kommer de att rösta på Hillary Clinton eller på den demokratiska socialisten Bernie Sanders? Ungdomarna lutar redan åt Sanders, det är tydligt i alla opinionsundersökningar. Och utgången i New Hampshire är viktig för Bernie Sanders om han ska kunna fortsätta sin kampanj. För efter New Hampshire kommer stater som South Carolina, där Hillary Clinton har en stark ledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

USA:s nye president

Mer i ämnet