New Orleansbor förbereder sig på att tropiska ovädret Barry ska dra in natten mot lördag. Foto: Jonathan Bachman/Reuters/TT

New Orleans gör sig redo för stormen Barry

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i New Orleans rustar för att det tropiska ovädret Barry ska blåsa in över delstaten Louisiana under tidigast natten mot lördagen. En orkanvarning har utfärdats och massiva skyfall riskerar att få Mississippifloden att svämma över och lägga staden under vatten.
– Vi funderar fortfarande på om vi ska evakuera, säger svenska Josefine Danielsson som bor i New Orleans.

Ett undantagstillstånd råder i Louisiana sedan ett kraftigt oväder hållit invånarna i schack senaste veckan. Häftiga skyfall fick bland annat New Orleans bilvägar att mer likna sjöar.

– Man är alltid orolig, främst på grund av vattnet. Problemet är att alla åker samtidigt och att det finns inte så många vägar ut ur stan, säger Josefine Danielsson till Morgonstudion.

Det tropiska ovädret, som fått namnet Barry, väntas kunna nå vindstyrkor på upp till 33 meter per sekund, vilket är gränsen för orkan, enligt torsdagens väderprognos. Tidigast under natten mot lördag, eventuellt på lördag morgon, spås Barry dra in med full kraft över Louisianas södra kust och New Orleans, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Inte vinden som är värsta hotet

Guvernören John Bel Edwards har utlyst undantagstillstånd. Han varnar för att hårda vindar i kombination med intensiva skyfall kan leda till en farlig situation med risk för att Mississippifloden svämmar över.

– Det är tre faktorer som kan få Louisiana att svämma över: Stormflod, högt vattenstånd och regn. Vi kommer att få alla tre, säger Edwards till amerikanska medier.

Myndigheter har delat ut sandsäckar till allmänheten för att bygga skydd mot vattenmassorna och uppmanat folk att hamstra mat och förnödenheter för att klara de kommande dagarna. Nationalgardet har kallats in i beredskap för att bistå vid en eventuell katastrofsituation.

År 2005 ödelade Orkanen Katrina stora delar av New Orleans. Omkring 1 800 människor uppskattas ha dött i samband med händelsen.
– Folk blir alltid väldigt nervösa, för man kommer ihåg det så väl. Jag vet fler som evakuerat för att man inte vill tänka på det som hände då, säger Josefine Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer