Donald Trump har utländska bankkonton i endast tre länder – Storbritannien, Irland och Kina, uppger New York Times som granskat presidentens deklarationer. Foto: SAUL LOEB/AFP/TT

New York Times: Trump har bankkonto i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har ett tidigare okänt bankkonto i Kina. Det visar New York Times granskning av presidentens deklarationer. Kontot tillhör Trumps företag och har använts för att betala skatt i landet.

Enligt New York Times har Donald Trump aktiva bankkonton i enbart tre utländska länder. Två av dem är Storbritannien och Irland – och det sista är Kina.

De utländska kontona finns inte bland Trumps offentliga finansiella uppgifter, där han måste lista personliga tillgångar, eftersom de ligger under företagsnamn.

Kontot i Kina kontrolleras av Trump International Hotels Management L.L.C.. De ska enligt New York Times ha betalat 188 561 dollar, motsvarande nästan 1 670 000 kronor, i skatt i Kina mellan år 2013 och 2015.

Advokat: Inga affärer har gjorts

Alan Garten, advokat för Trumporganisationen, säger till tidningen att företaget öppnade kontot efter att de etablerat ett kontor i Kina. Syftet var att utforska möjligheterna att göra hotellaffärer i Asien.

– Inga affärer, transaktioner eller annan affärsverksamhet har någonsin realiserats och sedan 2015 har kontoret varit inaktivt. Även om bankkontot förblivit öppet har det aldrig använts i något annat syfte.

Nyheten kommer efter att Trump kritiserat Joe Bidens son Hunters affärer med landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.