Sittande president Muhammadu Buhari och utmanaren tillika förre vicepresidenten Atiku Abubakar. Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP, Afolabi Sotunde/Reuters

Nigeria går till val – står mellan Muhammadu Buhari och Atiku Abubakar

Publicerad

För en vecka sedan sköts valet upp – men på lördagen går nigerianerna till valurnorna. Kampen står mellan den sittande presidenten Muhammadu Buhari och förre vicepresidenten Atiku Abubakar.
Vinnaren kommer att få tampas med strömavbrott, säkerhetshot, en trög ekonomi och korruption.

Valet skulle egentligen ha hållits den 16 februari, men bara fem timmar innan vallokalerna skulle öppna sköts röstningen upp.

Landets valkommitté har angivit flera orsaker till fördröjningen, bland annat logistiska svårigheter som dåligt väder och problem med att leverera valsedlar samt sabotageförsök.

Står mellan två kandidater

Även om 73 kandidater har registrerat sig så domineras kampanjen av förre vicepresidenten Atiku Abubakar och den sittande presidenten Muhammadu Buhari. Båda kommer från den norra, huvudsakligen muslimska, delen av landet och är i 70-årsåldern. Samtidigt är över hälften av landets 84 miljoner väljare under 35 år, uppger BBC.

Partiet All progressives congress (APC) med Muhammadu Buhari i spetsen har lovat att ta landet till ”nästa nivå” och presidenten hävdar att han under sina första fyra år vid makten har gjort en hel del grundläggande arbete, vars effekter ännu inte uppenbara. Utmanaren Atiku Abubakar som företräder People's democratic party (PDP) lovar å sin sida att ”få Nigeria att börja fungera igen”.

Kan bli jämnt

Victor Adetula är forskningschef, specialiserad på demokrati och maktutövning, vid Nordiska Afrikainstitutet. Han säger att valet kommer att bli mycket jämnt.

– Det kan svänga i vilken riktning som helst. Båda är populära och ingen av dem är nya i nigeriansk politik.

Han ser flera utmaningar för den som vinner valet.

– Det handlar om ungdomsarbetslöshet, att skapa miljö för investeringar ta itu med korruptionen.

Attackerade stad

Bara timmar innan vallokalerna öppnade attackerades staden Geidam i nordöstra Nigeria av vad som misstänks vara militanta islamister, uppger invånare till Reuters.

– Vi har flytt, tillsammans med våra fruar och barn och hundratals andra. Vi är på språng och gömmer oss i skogen, säger Ibrahim Gobi till nyhetsbyrån över telefon.

Vallokalerna öppnar klockan 8 svensk tid och stänger klockan 14. Det är ännu oklart när resultatet presenteras, det kan komma på söndagen men sannolikt dröjer det till i början av nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer