Foto: TT

Analys: Niinistö chockerande överlägsen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den sittande presidenten Sauli Niinistö var visserligen favorittippad i det finska presidentvalet. Men att hans segermarginal skulle bli så stor var det få som hade räknat med, skriver SVT:s finlandskorrespondent Hasse Svens.

Hasse Svens

Korrespondent Finland och Baltikum

Ingen har tvivlat på att Sauli Niinistö skulle vinna presidentvalet men att segern skulle bli så stor hade ingen trott. Att Niinistö fick 63 procent av rösterna är chockerande i ett öppet och demokratiskt land som Finland.

Jag har aldrig tidigare sett en sådan folkrörelse runt en person i samband med ett val i Finland som den jag såg runt Sauli Niinistö.

På torg, gator och i köpcentrum trängdes folk för att få en skymt av den populära Niinistö. Därför är valresultatet inte överraskande men Sauli Niinistö överlägsna seger i presidentvalet är historiskt. Aldrig tidigare har ett presidentval i Finland avgjorts direkt i den första valomgången. Tvåan i valet nu som för 6 år sedan blev Gröna förbundets Pekka Haavisto med 12 %.

En typisk finländsk president

Orsaken till Niinistös popularitet är i första hand att folk tycker att han gjort ett bra jobb under sina sex år som president.

Han är på många sätt en typiskt finländsk president som sitter i sitt slott och kommer ibland med lite funderande uttalanden som ofta måste tolkas. Han har ändå lite kort stubin och ryter till ibland.

Han går också ofta omkring och ser ut som han har hela världens problem på sina axlar. Hans täta och till synes ganska goda kontakter med den ryska ledaren Vladimir Putin uppskattas också av folket och har ett brett stöd bland politikerna i Finland.

Ropar efter en stark ledare

Sauli Niinistös överlägsenhet ger honom också en möjlighet att ytterligare höja sin profil som president.

Undersökningar som gjordes i samband med valet visar att det finländska folket ropar efter en stark ledare som också skulle blanda sig in i inrikespolitiken.

Det skulle vara emot grundlagen som begränsar den finländska presidentens makt till att i samråd med regeringen styra och leda landets utrikes- och säkerhetspolitik. Med det här starka folkmandatet i ryggen kan man ändå vänta sig att han kommer att ryta till lite oftare och kanske hårdare än han gjort tidigare.

Rysslandsfrågan

Vad kommer då att bli Niinistös viktigaste uppgifter under dom närmaste sex åren? Niinistö själv har sagt att han vill vara en fredsmäklare både i Finland och i landets närområden.

Den senaste tidens spända läge runt Östersjön kommer att vara en stor och viktig fråga den finländska presidenten den närmaste tiden. Lika så kommer säkert EU:s framtida roll att stå på agendan. Här vill Niinistö och Finland se ett ökat försvarssamarbete mellan EU-länderna.

Finlands eventuella medlemskap i Nato är en annan stor fråga och som kan bli brännhet om Sverige skulle börja röra sig närmare en anslutning till Nato. Finlands förhållande till Ryssland är och kommer alltid att vara en aktuell fråga för vårt östra grannland.

Förlorarna

Valets verkliga förlorare blev Centern och Socialdemokraterna. Partierna tillhör de stora partierna i landet men deras två kandidater fick så dåligt understöd att partiledningen måste ha fått ganska kalla fötter när man såg resultatet.

Centerns gamla partiledare och statsminister Matti Vanhanen fick bara 4 % av rösterna. Socialdemokraternas Tuula Haatainen fick nöja sig med 3 %. Även den samlade vänstern gjorde ett dåligt val. Vänsterförbundets kandidat Merja Kyllönen fick bara 3 % av rösterna.

För Centern som är det största regeringspartiet blev förlusten extra tung eftersom deras gamla partiledare, Paavo Väyrynen som nu hoppat av centern och bildat ett eget parti fick 6 % av rösterna.

Centerledaren och statsministern Juha Sipilä hotade före valet med att om partiets kandidat Vanhanen får ett tillräckligt starkt stöd kan han komma att ta en funderare på sin egen framtid i partiet. Återstår att se om partiets dåliga framgång i presidentvalet får statsministern att slänga in handduken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.