Foto: SVT

”Kan jag berätta något som berör är det fantastiskt”

Publicerad

Hösten 2012 gästade Nils Horner SVT:s program Gokväll och berättade om hur det är att arbeta som journalist i krisområden.

– Om jag kan berätta någonting som svenska folket inte annars hade fått reda på och det berör, då är det fantastiskt, säger Nils Horner till SVT:s Beppe Starbrink.

I inslaget, som sändes i programmet Gokväll hösten 2012, berättar Nils Horner om en av sina många reportageresor i Asien. Den här gången om en resa till översvämningsdrabbade Pakistan. Han besökte då ett flyktingläger i Karachi.

Hur är det att närma sig folk i kris?

– Jag tror att man får vara lite försiktig, ödmjuk och sökande. Man får närma sig försiktigt och se hur de reagerar. Oftast vill folk berätta och de blir glada att det kommer någon långt ifrån och vill höra deras historia, berättar Horner.

Vad händer i dig i  när du ser och möter den här nöden?

– En känsla av maktlöshet och man önskar att man kunde hjälpa. Också en känsla av ilska att länder kan behandla sitt folk så illa, och då inte bara som i Pakistan. Men det är inte mycket annat jag kan göra än att berätta om det. Och det har alltid ett egenvärde att känna till saker, tycker jag, säger Nils Horner avslutningsvis.  

Se hela reportaget med Nils Horner här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nils Horner död

Mer i ämnet