Nio kidnappade dödade i Jemen

Publicerad

Alla de nio utlänningarna som nyligen kidnappades i Jemen hittades döda i dag, uppger AP. Enligt andra källor har sju av de nio dödats.

Enligt jemenitiska myndigheter utgjordes de kidnappade av en tysk läkare, hans fru och tre barn, två andra tyskar, en britt och hans sydkoreanska fru. TT skriver att kidnapparna har skonat två av de tre barnen, medan en anonym tjänsteman säger till AP att alla nio har hittats döda.

De gisslantagna arbetade för en baptistisk internationell organisation på ett sjukhus som funnits i 35 år i Saada i norra Jemen, vid gränsen till Saudiarabien. De försvann förra veckan under en utflykt.

Från koreanskt håll har det bekräftats att en 34-årig sydkoreanska försvann i torsdags kväll efter att ha slagit följe med medlemmar av välgörenhetsorganisationen för att ta en promenad.

Det tyska utrikesdepartementet har däremot bara velat bekräfta att ambassaden hållit ”nära kontakt” med de jemenitiska myndigheterna.

Dessa har anklagat shiitiska rebeller i Saada för kidnappningarna, vilket de förnekat. Den Dubai-baserade säkerhetsanalytikern Fares bin Houzam säger till Reuters att terrornätverket al-Qaida kan ligga bakom morden.

Fler än 200 utlänningar har de senaste 15 åren kidnappats i Jemen, ofta som ett sätt för olika grupper att förbättra sitt förhandlingsläge i olika frågor med myndigheterna.

Att gisslan dödas är dock ovanligt. De kidnappade har i nästan samtliga fall släppts oskadda.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer