Lars Heikensten/Nobelmedalj

Nobelmedaljerna skickas till pristagarna med diplomatpost

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen fysisk prisutdelning av medaljer till årets Nobelpristgare. Men vinnarna kan vara lugna, de kommer nämligen att få sina gyllene utmärkelser hemskickade med diplomatpost.

Årets tolv Nobelprisvinnare får inte uppleva den storslagna ceremoni som vanligtvis hålls i Blå hallen den 10 december varje år. Under normala omständigheter är det då vinnarna får varsin 196 gram tung medalj i 18 karat guld.

Ingen av dem kommer dock behöva oroa sig för att bli utan sin guldklimp. Medaljerna kommer nämligen att skickas till deltagarna med diplomatbrev, rapporterar norska NRK. Totalt blir det leveranser till åtta städer i fyra olika länder. Svenska UD står för elva av leveranserna medan Norge skickar ut fredspriset.

– I ett år där mänskligheten är utsatt för stora prövningar som i år var vi glada för att vi kunde presentera nya nobelprisvinnare i oktober. Och att vi nu får dela ut både medaljer och diplom, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.