Nobelpristagaren Beatrice Fihn, chef för Internationella kampanjen för kärnvapenförbud (ICAN). Foto: TT

Nobelpristagaren om ryska atomubåten: Hot mot svensk säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Beatrice Fihn, chef för den Nobelprisade Internationella kampanjen för kärnvapenförbud (ICAN), reagerar kraftigt på att den ryska atomubåten Orel passerat in i Östersjön.

– En oroväckande utveckling och ett hot mot svensk säkerhet, säger hon.

Den 154 meter långa ryska atomubåten Orel  (Örnen) drivs av två kärnreaktorer. Det kan jämföras med en svensk ubåt som är 60 meter lång och drivs med diesel- och stirlingmotorer. Den passerade in i Östersjön i ytläge genom Stora Bält på torsdagen, enligt danska försvarskommandot. 

Det är tidigare känt att den här ubåts-klassen (Oscar) kan bära 24 kryssningsrobotar med lång räckvidd utrustade med kärnstridsspetsar och även kärnvapentorpeder.

– Ryska ubåtar som kan vara beväpnade med massförstörelsevapen i Östersjön är en oroväckande utveckling och ett hot mot svensk säkerhet. Tyvärr har Sveriges regering fortfarande inte skrivit på FN:s förbud mot kärnvapen som gör just denna typ av aktivitet olaglig, säger svenskan Beatrice Fihn, chef för Internationella kampanjen för kärnvapenförbud (ICAN) som tilldelades Nobels fredspris 2017.

En rysk Oscar II atomdriven ubåt har kapacitet för 24 kryssningsrobotar och kärnvapentorpeder. Foto: Air Transport Wing Aalborg

FN:s kärnvapenförbud

Dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) meddelade i juli 2019 att Sverige inte kommer att ansluta sig till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Detta sedan regeringen utrett frågan och remissinstanserna lämnat synpunkter.

– Experter och forskare är eniga, utvecklingen i Ryssland och USA ökar risken för kärnvapenkrig eller olyckor just nu. Om regeringen inte vill fortsätta ha kärnvapen runt svenskt territorium bör man genast skriva på förbudet mot kärnvapen, säger Beatrice Fihn.

Tio gånger Hiroshima

Enligt uppgifter från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kan ubåten bära kärnvapentorpeder. Den svagaste är på 15 kiloton, vilket kan jämföras med Hiroshimabomben. Den kraftigaste, på 200 kiloton, är mer än tio gånger så mycket.

– En 15 kiloton bomb ledde till att runt 145 000 civila dog i Hiroshima, säger Beatrice Fihn.

– Och just inför 75-årsdagen för Hiroshima om några veckor så varnar just överlevare från Hiroshima och Nagasaki för kärnvapen och uppmuntrar regeringar till att skriva på förbudet mot kärnvapen, svarar hon.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har via sin pressekreterare avböjt att kommentera att ryska atomubåten befinner sig i Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.