Ett annat SAS-flyg, på väg att lyfta från Kastrup i Köpenhamn. Arkivbild. Foto: TT

Nöden tvingade SAS-flyg vända – toaletterna havererade

Publicerad

Skulle du kunna hålla dig under en elva timmar lång flygning – utan tillgång till toalett? En ohållbar situation, ansåg SAS, och ett plan på väg från Köpenhamn till Tokyo fick därför under tisdagen vända tillbaka – till Oslo – efter ett toaletthaveri flera timmar in i flygningen.
– Det är ytterst ovanligt, säger Anna Kansell, vid SAS pressjour.

Ett SAS-flyg på väg från Kastrup i Köpenhamn till Japans huvudstad Tokyo tvingades under tisdagen att vända, tre timmar in i flygningen.

Orsaken? Ja, nöden har som bekant ingen lag.

– Toaletten fungerade sporadiskt, och började sluta fungera helt, förklarar Anna Kansell vid SAS pressjour.

Resan slutade i Oslo

Med en beräknad flygtid på sammanlagt omkring elva timmar, ansåg personalen ombord att situationen riskerade att bli ohållbar.

– Av hänsyn till passagerarna valde man då att vända tillbaka.

En enkel retur till Danmark skulle dock inte bli möjlig. Samtliga hotell i området kring Köpenhamn, inklusive södra Sverige, visade sig vara fullbokade.

Personal tog därmed beslutet att planet istället fick landa lite längre norrut – i Oslo.

”Beklagar olägenheten”

Samtliga passagerare ombord på planet erbjuds nu övernattning i den norska huvudstaden, med löfte om att kunna fortsätta resan till Tokyo så snart som möjligt.

– Det normala förfarandet är att vi bokar om dem på lämplig väg till sin destination så snart som möjligt, antingen med SAS eller andra flygbolag vi samarbetar med, säger Anna Kansell.

– Vi beklagar givetvis olägenheten för passagerarna.

Ska undersökas

Exakt vad som lett till att toaletterna ombord på planet slutat att fungera är i nuläget inte klarlagt, men det är inte ett problem SAS stöter på dagligen.

– Det är ytterst ovanligt, säger Anna Kansell.

Efter att ha lämnat av passagerarna i Oslo kommer planet under natten att återvända till Köpenhamn för att genomgå en teknisk undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer