Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz Foto: EPA/JACK GUEZ / POOL, EPA/ABIR SULTAN

Snart kan en nödregering i Israel vara klubbad

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentet i Israel röstade under onsdagen ja till möjligheten att bilda en nödregering. Därmed är alla formella hinder nu borta.

Sedan valet i april förra året har det varit ett politiskt dödläge i Israel trots att landet har genomfört tre parlamentsval under tiden. Men nu börjar en lösning med en nödregering att närma sig med landets premiärminister Benjamin Netanyahu och Benny Ganz, ledaren för Blåvita alliansen.

Under onsdagskvällen röstade parlamentet, knesset, ja där röstsiffrorna blev 71 mot 37.

Tidigare i veckan sa också Israels högsta domstol (HD) ja, efter att ha studerat frågan huruvida premiärminister Benjamin Netanyahu kan bilda regering trots att han snart ska ställas inför rätta för korruption.

I båda instanserna blev debatten intensiv eftersom det är ett väldigt ovanligt upplägg, dels på grund av specialarrangemang på grund av coronaviruset, dels i och med att Netanyahu och Gantz sedan ska styra i ett och ett halvt år vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.