Nederländernas premiärminister Mark Rutte tittar på sin nya telefon under en debatt om hanteringen av sms under torsdagen. Foto: TT

Nokiagate: Nederländernas premiärminister i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Kritiker anklagar Nederländernas premiärminister för att dölja kommunikation genom att radera sms. Själv säger han att var tvungen att ta bort textmeddelanden eftersom de gjorde hans flera år gamla Nokiatelefon långsam.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte befinner sig i en politisk storm på grund av en gammal mobiltelefon och mängder av borttagna sms.

Det var i samband med att tidningen De Volkskrant granskade regeringens hantering av coronapandemin som de upptäckte att flera av premiärministerns textmeddelanden, som man försökte begära ut som allmän handling, saknades.

Efter att tidningen lämnat in en stämningsansökan avslöjade Rutte att han brukade radera meddelanden han ansåg vara oviktiga, medan resten vidarebefordrades till ett officiellt arkiv.

Att behålla för många meddelanden i inkorgen gjorde telefonen – en Nokia 301 – för långsam, resonerade Rutte.

Kritik från oppositionen

Frågan har blivit politiskt sprängstoff i Nederländerna där oppositionen nu anklagar premiärministern för att försöka dölja statliga förehavanden. Nokiagate, som skandalen har kommit att kallas, diskuterades bland annat under en fem timmar lång debatt i parlamentet under torsdagen.

Arbetarpartiets ledare Attje Kuiken påpekade att Rutte vid flera tillfällen har sagt att han inte kan komma ihåg detaljer om kontroversiella händelser.

– Det verkar som om premiärministerns telefonminne används lika selektivt som premiärministerns eget minne, sa hon.

Mark Rutte själv nekar till att han ska ha gjort något fel och hävdar att han agerat inom lagens ramar.

Cybersäkerhet

Telefonavslöjandena har också väckt en diskussion om den nationella säkerheten.

Att Rutte använt en mobiltelefon som lanserades 2013 går emot riktlinjer från premiärministerns egen IT-organisation som rekommenderar att användarna uppdaterar sina enheter varje månad för att minimera risken för cyberattacker, skriver Reuters.

Nokia har inte uppdaterat mjukvaran till 301-modellen på flera år.

Premiärministern har nu skaffat en ny telefon men enligt Rutte själv beror bytet inte på den politiska kontroversen utan på att den gamla helt enkelt slutade fungera. Under torsdagens debatt beskrev han sin nya smartphone som både klumpig och ful.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer