Martin McGuinness fotograferad inför det nordirländska nyvalet tidigare i år. Foto: TT

Nordirlandsprofilen Martin McGuinness död

Uppdaterad
Publicerad

Den nordirländske politikern Martin McGuinness är död, rapporterar RTÉ och andra medier. McGuinness, tidigare vice försteminister och innan dess aktiv inom IRA, blev 66 år.

Enligt RTÉ dödförklarades McGuinness tidigt på tisdagsmorgonen på sjukhuset Altnagelvin i Derry, efter att i december ha diagnosticerats med en ovanlig hjärtsjukdom.

Han satte sin prägel på nordirländsk politik in i det sista – det var hans avgång som vice regeringschef i området som utlöste nyvalet i Nordirland häromveckan.

McGuinness gjorde sig ett namn under 1970-talet, som frihetshjälte eller terrorist beroende på vem man frågar. Han satt fängslad för medlemskap i upprors- och terrorrörelsen IRA.

McGuiness var en av de ledande då den så kallade Långfredagsuppgörelsen (Good Friday Agreement) ingick 1998 med syfte att göra slut på inbördesstriderna i Nordirland.

Kom tillbaka som fredsduva

Efter millennieskiftet kom han tillbaka som fredsduva, men utan att be om ursäkt för sitt förflutna. Han var en nyckelfigur när det epokgörande samstyret, lett av den 2014 bortgångne Ian Paisley, inleddes i Nordirland 2007.

”Under sitt decennium som vice försteminister förespråkade McGuinness genomgående försoning. Fiender mjuknade inför detta”, skriver RTÉ.

Nu är det upp till McGuinness efterträdare Michelle O'Neill, som med sina 40 år är från en ny generation, att återupprätta samstyret med den brittiskvänliga sidan.

Enligt Långfredagsavtalet från 1998 måste den lokala regeringen bestå av båda sidor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer