Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In. Foto: TT

Sydkorea anklagas för intrång efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea har inlett en sökinsats efter den medborgare som sköts ihjäl av nordkoreanska soldater i början av veckan. Nordkorea, som tidigare bett om ursäkt för agerandet, anklagar nu sin granne för att inkräkta på landets territorium.

Nordkorea uppmanar nu Sydkorea att ”omedelbart stoppa intrånget över den militära gränslinjen” och varnar för att insatsen kan leda till en eskalering av spänningarna mellan länderna, rapporterar AP.

”Det väcker vår uppmärksamhet eftersom det kan leda till att ytterligare en hemsk händelse inträffar”, skriver den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea nekar till anklagelserna och säger att de endast sökt efter mannen på sin sida av gränsen, och har föreslagit att länderna gemensamt ska utreda händelsen.

Ursäkt från Kim Jong-Un

I fredags meddelade Sydkoreas presidentkansli att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bett om ursäkt för dödskjutningen av mannen, som befann sig på en båt i närheten Nordkoreas sydvästra gräns.

Nordkorea har inte bekräftat att en ursäkt har gått ut men säger att soldaterna sköt mannen eftersom de misstänkte att han försökte ta sig över gränsen. Soldaterna ska sedan ha bränt kroppen eftersom Nordkoreas hårda coronalagar dikterar dödligt våld för att förhindra att smitta tar sig in över gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.