Sydkoreaner i Seoul tittar på en nyhetssändning som visar arkivbilder från tidigare nordkoreanska robotuppskjutningar. Foto: Ahn Young-joon, TT

Nordkorea avfyrade flera robotar i natt

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea avfyrade flera kortdistansrobotar natten till lördag, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Enligt en talesperson för Sydkoreas president analyserar man nu detaljerna kring uppskjutningarna.

Enligt Yonhap avfyrades robotarna från Wonsan, en stad vid Nordkoreas östra kust, och riktades österut mot japanska havet. Nyhetsbyrån hänvisar till Sydkoreas försvarsstab.

200 kilometer ut i havet

Enligt tidiga uppgifter rörde det sig om enbart en robot, men enligt nyhetsbyrån AP ska det röra sig om ett flertal uppskjutningar. Robotarna flög mellan 70 till 200 kilometer innan de landade i havet, uppger AP.

De uppger även att sydkoreanska och amerikanska experter nu analyserar detaljerna kring projektilen.

Missilen avfyrades vid 9-tiden på morgonen lokal tid.

Följer utvecklingen

USA säger att man är ”medveten om Nordkoreas agerande” och Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger i ett uttalande att man fortsätter att bevaka landets förehavanden. Även Sydkorea har samlat sin försvarsminister, underrättelsechef och presidentens rådgivare för att bevaka situationen. USA och Sydkorea har enats om att ”reagera försiktigt” på den senaste avfyrningen, enligt ett uttalande från USA:s utrikesminister Mike Pompeo och hans sydkoreanske kollega Kang Kyung-Wha.

Japan å sin sida säger sig inte ha några bevis för att ballistiska robotar hotat landets territorium.

”Vid denna tidpunkt har vi inte bekräftat någon situation där Japans nationella säkerhet varit direkt påverkad”, säger försvarsdepartementet i ett uttalande.

Missnöjda med USA

Senast Nordkorea provsköt robotar var november 2017, innan landets diktator Kim Jong-Un började föra diplomatiska samtal med Sydkorea och USA. Han har sedan dess lovat att inte provskjuta kärnvapen eller långdistansrobotar.

I det här fallet rör det sig om en kortdistansrobot, och bryter därmed inte mot de löften han gett. Däremot uppger AP att provskjutningen kan ses som ett uttryck för diktatorns missnöje med USA efter misslyckade samtal mellan Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.