Nordkoreansk statlig tv går inte in i detalj på när ledarna ska träffas, men Ryssland har tidigare i april sagt att ett möte kommer att ske i slutet av april. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Nordkorea bekräftar: Kim Jong-Un ska träffa Putin i Ryssland

Publicerad

Nordkoreas diktator ska träffa Rysslands president Vladimir Putin “snart”, uppger statlig nordkoreansk tv, KCNA, i ett kortfattat uttalande. Vad samtalen kommer att handla om är okänt.

Mötet ska enligt KCNA äga rum snart, men är i övrigt väldigt sparsamma med informationen. Enligt KCNA ska Kim Jong-Un åka till Ryssland för att “hålla samtal” med den ryske presidenten, uppger nyhetsbyrån AP.

Ryssland sade för en vecka sedan att Jong-Un ska besöka landet någon gång under “andra halvan av april”.

Ett liknande statsbesök har inte ägt rum sedan Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il träffade Rysslands dåvarande president Dmitrij Medvedev i Sibirien 2011.

Har intressen i varandras länder

Vad samtalen kommer att handla om är i nuläget oklart, men enligt AP har Ryssland intresse av få tillgång till Nordkoreas mineralresurser, medan Nordkorea är i behov av Rysslands elförsörjning och investeringar i landets infrastruktur.

Kim Jong-Un har tidigare träffat USA:s president Donald Trump två gånger. Det senaste mötet som hölls i Vietnam i februari blev fruktlöst, då Nordkorea ville ha fler sanktionslättnader än vad USA var villiga att ge mot en nedrustning av landets kärnvapen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer