Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Foto: Reuters

Nordkorea: CIA planerade kemvapenattack

Uppdaterad
Publicerad

Den nordkoreanska regeringen gick idag ut och anklagade amerikansk och sydkoreansk säkerhetstjänst för att ha planerat en kemvapenattack mot Nordkoreas ledning med Kim Jong-Un i spetsen, uppger Reuters.

Anklagelserna kommer från det nordkoreanska statssäkerhetsministeriet, och återges av den statliga nyhetsbyrån KCNA.

”CIA från USA och NIS (Sydkoreas säkerhetstjänst, reds. anm.) från Sydkorea, grogrunder för världens ondska, har kläckt en ondsint plan för att skada Nordkoreas superba ledning, och dessa handlingar äntrade en kritisk implementeringsfas efter att man korsat Nordkoreas gränser” säger ministeriet i uttalandet.

”En förkastlig terroristgrupp, som CIA och NIS hjälpt att infiltrera Nordkorea i syfte att begå statligt finansierad terrorism mot Nordkoreas superba ledning med hjälp av en biokemisk substans, har upptäckts” fortsätter de.

LÄS MER: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

”Rekryterade nordkoreansk man”

Enligt ministeriet ska de båda utländska säkerhetstjänsterna ha rekryterat en nordkoreansk man, som de sedan ska ha finansierat och tränat inför ett terrordåd mot den nordkoreanska ledningen.

De menar att mannen utbildades i de mest effektiva och svårupptäckta avrättningsmetoderna, inklusive radioaktiva substanser.

”Därefter gav de mannen 20.000 dollar vid två tillfällen, samt en satellitsändare, och lät honom öva sig på metoderna” står det i uttalandet.

Varken amerikanska eller sydkoreanska myndigheter har ännu kommenterat anklagelserna.

Tonläget på den koreanska halvön, och mellan Nordkorea och USA, har de sista veckorna varit mer hätskt än vanligt efter att Nordkorea under våren genomfört upprepade robotuppskjutningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.