Centralstationen i Seoul Sydkorea den 29 april – En man tittar på nyhetssändning om Nordkoreas missiltest. Foto: Lee Jin-man/TT

Nytt Nordkoreanskt robottest – ”En hänsynslös provokation”

Uppdaterad
Publicerad

Den långdistansrobot som Nordkorea sköt upp under lördagen kan, enligt Japans försvarsminister, vara en ny typ av robot. Den flög i 30 minuter innan den landade i Japanska sjön. En ”hänsynslös provokation”, säger Sydkoreas nytillträdde president Moon Jae-In.

Sydkoreas militär meddelar att en oidentifierad projektil har avfyrats från ett område nära den nordkoreanska västkusten. Den amerikanska militärledningen i Stilla havet bekräftar uppskjutningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER: Trump vill se hårdare sanktioner mot Nordkorea från hela världen

Nordkorea har tidigare sagt att landet har utvecklat en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM). Det här inte verkar röra sig om en sådan, bedömer amerikansk militär. Men den japanska försvarsministern Tomomi Inada säger att roboten flög 700 km, vilket gör att det kan vara en ny typ av robot. En interkontinental robot har en räckvidd på mer än 6.000 kilometer

”Hänsysnlös provokation”

– Nordkoreas upprepade robottest är ett hot mot vårt land och en överträdelse av FN:s resolutioner, säger premiärminister Shinzo Abe.

Även Sydkoreas nytillträdde president Moon Jae-In reagerar starkt på missiltestet.

LÄS MER: Analytikern: Skulle kunna nå militärbaserna på Guam

– Presidenten uttrycker stark oro över Nordkoreas hänsynslösa provokation bara dagarna efter att det nya styret installerats i Sydkorea, säger Moons talesperson sedan presidenten hållit ett möte med sina säkerhetsrådgivare.

LÄS MER: Moon står inför många utmaningar

Moon har tidigare sagt att han är redo att åka till Nordkorea för samtal kring grannlandets vapentester. Han säger på söndagen att Sydkorea är öppet för dialog, men att det bara är möjligt om Nordkorea ändrar sitt beteende.

Försämrade relationer

President Moon Jae-In talade i telefon med sin motsvarighet i Kina, Xi Jinping, i veckan. Efteråt sade Moons talesperson att de båda ledarna var överens om att en kärnvapenavrustning av Koreahalvön är ett mål för båda.

Relationen mellan Kina och Sydkorea har försämrats av Sydkoreas beslut att installera det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD, som Kina starkt motsätter sig.

LÄS MER: Robotförsvar klart att användas mot Nordkorea

Uppskjutningen från Kusong-regionen, nordväst om huvudstaden Pyongyang, är den första på två veckor. Då sköts en medeldistansrobot upp, men den exploderade kort efteråt.

Landet har återkommande skjutit upp robotar sedan tidigt 2016. Vapenexperter har bedömt att Nordkorea tekniskt har utvecklats i och med uppskjutningarna fram till i dag.

USA:s president Donald Trump varnade i en intervju med Reuters sent i april för att en ”stor, stor konflikt” med Nordkorea var sannolik. Han sade även att han föredrog diplomati i konflikten kring Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.