Japans premiärminister Shinzo Abe (t h) har på nytt lovat att vidta åtgärder, tillsammans med USA, för att avskräcka Nordkorea.

Nordkorea har avfyrat ny robot

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat vad som bedöms vara en ballistisk robot. Japans premiärminister Abe säger att det är dags att, tillsammans med USA, vidta specifika åtgärder mot Nordkorea.

Nordkorea har avfyrat vad som bedöms vara en ballistisk robot, uppger den sydkoreanska militären enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Uppskjutningen skedde i närheten av kuststaden Wonsan. Enligt den sydkoreanska militären rör det sig om en kortdistansrobot som flög runt 45 mil och landade i havet.

Nordkorea-krisen

USA följde roboten

USA:s stillahavskommando kunde följa roboten i sex minuter innan den landade i Japanska havet och ansåg inte att den utgjorde något hot för Nordamerika.

Stillahavskommandot fortsätter att övervaka Nordkoreas agerande och försöker få fram fler detaljer kring den senaste uppskjutningen.

USA:s president Donald Trump har informerats om uppskjutningen.

Landade i japanskt vatten

Roboten uppges till slut ha landat i havet inom Japans ekonomiska territorium, uppger en talesperson för Japans regering. Landet fördömer kraftig uppskjutningen.

– Den här uppskjutningen av en ballistisk robot från Nordkorea är väldigt problematisk från ett säkerhetsperspektiv när det gäller fartyg och flyg, och är ett uppenbart brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner, säger den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga i ett tv-sänt tal.

LÄS MER: Trump öppnar för träff med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un

Abe: Vi vidtar åtgärder

Landets premiärminister Shinzo Abe anser att Japan och USA, i samarbete med Sydkorea och andra länder, bör svara med specifika åtgärder mot Nordkorea.

– Enligt överenskommelse vid det senaste G7-mötet är Nordkorea av högsta prioritet för det internationella samfundet, säger han i ett kort tv-sänt tal.

– Tillsammans med USA kommer vi att vidta specifika åtgärder för att avskräcka Nordkorea.

Även Sydkoreas president Moon Jae-In har kallat till möte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av händelsen.

Följer tester av luftvärnsvapen

Uppskjutningen följer uppgifter om att Nordkorea genomfört tester med ett nytt luftvärnsvapen, som publicerats av landets statliga nyhetsbyrå. Testet har övervakats av Kim Jong-Un själv, heter det.

Luftvärnsvapnet är enligt diktatorn nu redo för massproduktion, skriver nyhetsbyrån AFP.

LÄS MER: Nordkorea hotar världen – så farliga är de

Ökar på det spända läget

Vapentesterna spär på den ökade spänningen i regionen efter en serie robottester genomförda av Pyongyang.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Det nya luftvärnsvapnet ska ”upptäcka och slå mot olika mål i luften från alla håll”. Det första testet ska ha genomförts i april i fjol, och vapnet uppges efter det ha förfinats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet