TV-skärm i Tokyo när Nordkorea avfyrade en robot över Japan den 29 augusti 2017. Foto: Kim Kyung-Hoon/ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nordkorea har avfyrat ny robot över Japan

Uppdaterad
Publicerad

Den ännu oidentifierade roboten sköts i väg från huvudstaden Pyongyang och flög över japan innan den föll ner i Stilla havet. Uppskjutningen sker bara dagar efter de nya sanktionerna som FN:s säkerhetsråd röstat igenom.

Enligt den japanska regeringen flög roboten över Japan, rapporterar den japanska tv-kanalen NHK.

Roboten avfyrades klockan 06:57 lokal tid och passerade ön Hokkaido i norra Japan klockan 07:06 lokal tid, rapporterar Reuters. Roboten ska sedan ha landat i havet 200 mil öster om Erimo på ön Hokkaidos södra del.

Enligt Seoul flög den troligen omkring 370 mil och nådde som max en höjd av 77 mil, både längre och högre än vid tidigare uppskjutningar.

Människor uppmanades att försöka hålla sig borta från allt som skulle kunna vara nedfallande delar från roboten. Regeringens talesperson Yoshihide Suga uppgav senare att det inte finns något som tyder på att robotfragment ska ha landat på Japanskt territorium, rapporterar Reuters.

Japanska myndigheter utfärdade en så kallad ”J-alert” som varnar för Nordkoreanska robotar. Här på en TV-skärm i Tokyo 15 september 2017. Foto: Reuters

Uppgifterna om robotuppskjutningen kommer både från den sydkoreanska och japanska militären. Det är den andra roboten på mindre än en månad, och följer på diktaturens kraftiga kärnvapentest för knappt två veckor sedan.

LÄS MER: USA och Nordkorea – undrar du vad som händer? Här är fem saker du behöver veta

Japanska regeringen fördömer Nordkorea kraftigt och säger att man kommer att vidta alla åtgärder för att skydda landets folk. Ett ”lämpligt svar” kommer att ges efter kontakt med USA och Sydkorea.

– Japan kan aldrig tolerera sådana här upprepade provokationer från Nordkorea, säger Yoshihide Suga.

Sydkorea analyserar nu detaljerna tillsammans med amerikansk militär. Sydkoreas president Moon Jae-In har kallat till ett krismöte med landets säkerhetsråd. Även Japan kommer att hålla ett möte, enligt NHK.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger att den inte utgjorde ”något hot mot Guam” eller Nordamerika.

FN:s säkerhetsråd kommer med anledning av Nordkoreas robotuppskjutning att träffas på fredagskvällen, svensk tid, uppger diplomater enligt Reuters.

Robotuppskjutningen kommer dagar efter de nya FN-sanktionerna mot Nordkorea efter diktaturens nya, kraftfulla kärnvapentest. Som svar på de ”onda” sanktionerna har Nordkorea hotat att öka takten i sina vapenprogram.

LÄS MER: FN:s beslut: Sanktioner mot Nordkorea ska införas

LÄS MER: Carina Bergfeldt: ”Man vill strypa elitens tillgång till utländsk valuta”

Den senaste robotuppskjutningen skedde den 29 augusti, och även den roboten flög över Japan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer