Facebook-kopian i den hård styrda kommunistregimen blev ingen viral delningssuccé – när SVT Nyheter gick på jakt efter nya vänner låg sajten redan nere. Foto: TT

Nordkorea lanserade facebook-kopia

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att Twitter börjar kännas gaggigt? Är du redo att testa på något nytt?

Nu har Nordkorea skapat sitt eget sociala nätverk: Best Korea's Social Network.

Det var Doug Madory, analyschef vid internetmanagementbolaget Dyn, som upptäckte det sociala nätverket i fredags.

Men den senaste flugan i Nordkorea kan komma att kännas bekant – Best Korea's Social Network är nämligen en klon av Facebook.

När du registrerar dig kan du, precis som på sociala medier-bjässen, ladda upp en profilbild, hitta vänner och publicera statusuppdateringar.

Har gjorts av någon inne i landet

Men om det är något officiellt projekt –  godkänt av Kim Jong-un – förtäljer inte historien.

– Jag är inte säker på att det var ett officiellt projekt från nordkoreanska myndigheter, men någon inne i landet måste ha gjort sajten, säger Madory till CNN.

Trots att landets sociala nätverk är en kopia av självaste Facebook, blev det ingen viral delningssuccé – när SVT Nyheter gick på jakt efter nya vänner låg sajten redan nere.

Få har tillgång till internet

Hur många som egentligen hann använda Best Korea's Social Network är en befogad fråga – då det är bara en handfull medborgare som tros ha tillgång till internet.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om landets förhållandevis blygsamma it-framgångar då de i höstas öppnade sitt första internet-rum på flygplatsen i Pyongyang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.