Sydkoreaner tittar på tv när Nordkoreas diktator Kim Jong Un besöker en testanläggning 9 december 2019. Foto: Arkivbild AP

Nordkorea: Nya tester stärker avskräckning med kärnvapen

Publicerad

Ett lyckat test ska ha genomförts vid avfyringsrampen i Sohae i Nordkorea. Det uppges vara det andra testet på en vecka. Avsikten är att stärka landets strategiska kärnvapen, rapporterar landets statligt styrda nyhetsbyrå KCNA.

Det var sent på fredagskvällen lokal tid som ännu ett test genomfördes på basen Sohae som används för att skjuta upp satelliter, uppger KCNA. Testet pågick endast i sju minuter och var viktigt för att ”ytterligare stärka Nordkoreas pålitliga strategiska kärnvapenavskräckning”.

Det framgår inte vad som testats. Men testet var ”framgångsrikt och av stor betydelse” rapporterar KCNA. Sohae har tidigare använts för att skjuta upp raketer i rymden. Enligt den specialiserade nyhetstjänsten NK News kan det vara frågan om ett test av en raketmotor.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un gick med på att stänga Sohae förra året under ett toppmöte med Sydkoreas president Moon Jae-In. Men arbetet med att återställa anläggningen har pågått under 2019, enligt tidigare uppgifter från nyhetsbyrån Reuters.

Strategiska kärnvapen har vanligtvis mycket lång räckvidd mellan kontinenter och bär enorma kärnvapenladdningar. De används mot strategiska mål som stora städer, militärbaser och andra viktiga civila och militära installationer.

Det mesta är dock okänt om Nordkoreas kärnvapenkapacitet, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Satellitbild av Sohae avfyringsramp i Tongchang-ri i Nordkorea den 6 mars 2019. Foto: Airbus Defence & Space/38 North/AP

Samtal stannade av

Nyheten om testet släpptes bara några timmar efter att USA:s utrikesdepartement tweetade att USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, ska anlända till Sydkorea på söndagen.

Samtalen mellan Nordkorea och USA har stannat av sedan delegationer från båda länderna möttes i Sverige den 4 oktober. Sverige har bjudit in USA och Nordkorea till ett nytt möte.

Nordkorea skjuter upp en satellit från avfyringsrampen i Sohae i Tongchang-ri 2016. Foto: Arkivbild KCNA via AP

Nordkoreas julklapp

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un har satt årsskiftet som tidsfrist för återuppta samtal med USA om eventuell kärnvapennedrustning. Nordkorea har svarat med att det är upp till USA vilken ”julklapp” USA vill ha, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. 

Under tiden som USA och Nordkorea haft samtal om en eventuell begränsning av kärnvapen på Nordkoreahalvön har Nordkorea sannolikt ökat antalet kärnvapenstridsspetsar, enligt tidigare uppgifter från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.