TV- skärm på centralstationen i Seoul, Sydkoreas huvudstad visar Nordkoreas ledare Kim Jong Un i ett nyhetsinslag, i samband med testskjutningen av en ny robot-typ söndagen den 14 maj. Foto: Ahn Young-joon/AP

Nordkorea testade en ny typ av robot

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas senaste robotuppskjutning var ”ett framgångsrikt test av en ny typ av robot”, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Roboten ska att kunna bära en stor kärnstridspets.

Söndagens uppskjutning var ett lyckat test av en nyutvecklad strategisk ballistisk robot av typen Hwasong-12, enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Enligt nyhetsbyrån övervakade ledaren Kim Jong-Un testuppskjutningen av den nya roboten.

”Testuppskjutningen syftade till att bekräfta de taktiska och tekniska specifikationerna av den nyutvecklade ballistiska roboten som är kapabel att bära en stor och tung kärnvapenstridsspets”, rapporterar KCNA.

LÄS MER: Nytt Nordkoreanskt robottest – ”En hänsynslös provokation”

”Om USA försöker provocera Nordkorea kommer landet inte att komma undan den största katastrofen i historien”, säger diktatorn, enligt KCNA. Han varnar USA för att den norra delen av USA är ”inom räckhåll för en attack”.

LÄS MER: Analytikern: ”Skulle kunna nå militärbaserna på Guam”

Nordkorea har tidigare sagt att landet har utvecklat en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) som är kapabel att bära en kärnvapenspets och nå USA:s fastland. Enligt amerikansk militär verkar det här inte röra sig om en sådan.

Landet har återkommande skjutit upp robotar sedan tidigt 2016. I fjol genomförde Nordkorea även två kärnvapentester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.