USA:s president Donald Trump träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un på den Nordkoreanska sidan av gränsen i Panmunjom i juni i år. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Nordkorea vill återuppta kärnvapensamtal med USA

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea vill återuppta nedrustningssamtalen med USA. Men de har ett krav – USA måste komma till förhandlingsbordet med ett förslag som Nordkorea kan acceptera, rapporterar AP.

På måndagen sa Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui att Pyongyang är berett att återuppta samtalen med USA om nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön. Samtalen kan ske i slutet av september, sa hon i ett uttalande till Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Choe Son-Hui säger att hon noterat USA:s upprepade uppmaningar om vidare samtal. Men hon betonade att USA måste komma till förhandlingsbordet med förslag som tillfredsställer Nordkorea. Annars kommer förhandlingarna mellan länderna att ta slut, sa ministern, enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son Hui (mitten). Foto: Arkivbild AP/Yong Teck Lim

Sammanbrott

Samtalen mellan USA och Nordkorea bröt samman i Vietnam i februari efter att USA:s president Donald Trump ska ha avvisat den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns krav att USA skulle häva sina sanktioner i utbyte mot partiell nedrustning från nordkoreansk sida.

Mötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari var det andra toppmötet mellan Trump och Kim.

De möttes hastigt igen vid stilleståndslinjen mellan Nordkorea och Sydkorea i slutet av juni. På måndagen sa Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui att Nordkorea har gett USA tillräckligt med tid för att lägga fram nya förslag och rädda kärnvapenförhandlingarna, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.