Foto: Koji Sasahara, TT

Nordkorea visar sitt missnöje eller kanske sänder ut en nödsignal

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet i natt att Nordkorea har avfyrat en rad kortdistansmissiler från Wonsan på den nordkoreanska östkusten kan ses som en missnöjesyttring, inte mer.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Relationerna mellan Nordkorea och omvärlden har avsevärt försämrats sedan det avbrutna toppmötet i Hanoi i slutet av februari mellan den amerikanska presidenten Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Förra vecka uppmanade nordkoreanerna USA att byta ut den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo som förhandlare. De anser inte honom vara mogen uppgiften efter att han gjort en rad oförsiktiga uttalanden.

Att Nordkorea har kärnvapenbestyckade kortdistansmissiler är ingen nyhet, men efter 2017 har man inte genomfört några sådana tester. Det är inte heller klart om nattens missilavfyrningar har varit med konventionella missiler eller kärnvapenbestyckade sådana. Sannolikt det förstnämnda.

Besökte Putin

Nordkoreas missnöje med sin förhandlingsmotpart, USA, är dock uppenbart. Förutom att man begärt att Pompeo byts ut, har man också sträckt ut en hand mot Ryssland. I förra veckan genomförde Kim Jong-Un ett kort, symboliskt besök hos den ryske presidenten Putin.

Det är fortfarande inte helt klarlagt vad som ledde till att toppmötet i Hanoi avbröts, men mycket talar för att de båda parterna stod alltför långt ifrån varandra i uppfattningen om vad som var rimliga eftergifter. Att Nordkorea helt skulle ge upp sina kärnvapen i utbyte mot slopade ekonomiska sanktioner från omvärlden och ekonomisk hjälp var kanske en orealistisk amerikansk förhoppning, eftersom det skulle lämna Kim Jong-Un utan framtida påtryckningsmedel.

Nordkoreafrågan lagd åt sidan

Den amerikanske presidenten har nu tillfälligtvis lagt Nordkoreafrågan åt sidan och låter förhandlingarna om en total nedrustning av Nordkoreas kärnvapenarsenal fortsätta på en lägre nivå. Kim Jong-Un har begärt att sanktionerna mot landet ska upphöra och han har givit amerikanerna året ut att komma tillbaka till förhandlingsbordet. I går kom dessutom FN med en rapport som ytterligare understryker hur prekär livsmedelssituationen kan komma att bli med ytterligare år av missväxt.

I och med nattens raketuppskjutningar sänder Kim Jong-Un en nödsignal, en slags påminnelse om vad som skulle kunna vänta om förhandlingarna strandas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.