Roboten som sköts upp i slutet av april ska ha störtat i staden Tokchon, enligt The Diplomat. Foto: TT/Google maps

Nordkoreansk robot slog ner i Nordkorea – av misstag

Publicerad

En av de robotar som Nordkorea avfyrade i april förra året träffade av misstag staden Tokchon, cirka två timmar från huvudstaden Pyongyang. Det uppger en amerikansk regeringskälla för tidningen The Diplomat, som använt sig av satellitbilder för att få uppgifterna bekräftade.

I slutet av april förra året avfyrade Nordkorea en robot med beteckningen Hwasong-12/KN17 från staden Pukchang i södra Pyongan-provinsen.

Enligt tidningen The Diplomat, som pratat med en amerikansk regeringskälla med kunskap om de nordkoreanska vapenprogrammen, hann roboten bara vara i luften i cirka en minut – omkring 39 kilometer – innan motorn drabbades av fel. 

Nordkorea-krisen

Enligt källan störtade roboten i staden Tokchong, där den orsakade skador på en industribyggnad.

Bildbevis

Tidningen har tagit del av bilder som den Nordkoreanska regimen visade upp för att fira den lyckade uppskjutningen som senare gjordes av vad som uppges vara en interkontinental ballistisk missil, som blev stora nyheter över världen.

Där ser man hur Kim Jong-un inspekterar alla de tre misslyckade uppskjutningarna i april. Genom de bilderna har tidningen lyckats lokalisera en av platserna där Kim Jong-un syns, till en av de underjordiska hangarerna på flygfältet i Pukchang.

Tidigare samma månad utfördes ytterligare två tester av ballistiska robotar, men de avfyrades från staden Sinpo som ligger belägen vid vattnet.

Skador på byggnader

En jämförelse av satellitbilder från staden Tokchong där roboten ska ha störtat visar förändringar som tyder på skador i ett område med industribyggnader och vad som ser ut som skador på ett närliggande växthus.

Förändringen i bilderna ska ha skett mellan den 26:e och 29:e april – vilket överensstämmer med det datum roboten avfyrades.

Uppgifterna om roboten har inte bekräftats av den nordkoreanska regimen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet