Robotbasen i Nordkorea, Tongchang-ri, ska nu återuppbyggas. På bilden från 2012 syns en Unha-3-raket som sedan testsköts. Foto: TT/David Guttenfelder

Nordkoreansk robotbas byggs upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har börjat återuppbygga delar av den robotbas, Tongchang-ri, som landet började demolera efter landets ledare Kim Jong-Uns möte med USA:s president Donald Trump i fjol. USA har svarat med hot om ytterligare sanktioner.

Amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robotbasen Tongchang-ri visar hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen, som landet efter toppmötet i Singapore i fjol lovat montera ned. Det uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Forskare vid amerikanska Center for Strategic and International Studies (CSIS) ser återuppbyggnaden som ett svar på USA:s vägran att lätta på sanktioner och ett sätt för den nordkoreanska ledningen att visa beslutsamhet.

– Anläggningen har varit vilande sedan augusti 2018, vilket indikerar att den pågående aktiviteten är såväl medveten som målmedveten, säger forskarna till AFP.

USA varnar för nya sanktioner

Nyheten kommer bara dagar efter att Kim Jong-Un och Donald Trumps möte i Hanoi abrupt avslutades utan nytt avtal om Nordkoreas kärnvapenprogram och USA:s sanktioner mot landet.

Som svar på de nya uppgifterna varnar USA för att nya sanktioner kan komma om nordkoreanerna inte avvecklar kärnvapenprogrammet.

– Om de inte är villiga att göra det så tycker jag att Donald Trump har varit mycket tydlig. De kommer inte få lättnader från de förödande ekonomiska sanktioner som de redan har över sig och vi tittar på hur vi kan trappa upp dem, säger säkerhetsrådgivaren John Bolton till Fox Business.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.