Analys: Låter positivt – men det har det gjort tidigare också

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nordkoreas löfte att sluta testa vapen är en nödvändig början för att återvända till regimens tidigare löften om icke-spridning, men ingen nedrustning av kärnvapen.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Det var vid ett plenarmöte i Pyongyang i går med Nordkoreas regerande arbetarpartis centralkommitté som Kim Jong-un höll ett tal, och bekräftade att kärnvapenprogrammet är klart och att det inte längre behövs några robottester.

– Nordkoreas kärnvapenprogram är klart och det behövs inte längre några missil- eller kärnvapentester, sa han och hyllade samtidigt vetenskapsmännen som utvecklat det. 

Stänger en testplats

Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelade också i en artikel från mötet att ”Från den 21 april kommer Nordkorea att sluta testa kärnvapen och interkontinentalrobotar.” ”Nordkorea kommer också att stänga en testplats i norra delen av landet för att bevisa löftet att testerna är uppskjutna.”

KNCA skriver att beslutet är ett viktigt led i en process med global kärnvapennedrustning, och att Nordkorea kommer att förena sig med internationella krafter för att få ett slut på alla kärnvapentester.

Vill fokusera på ekonomin

Talet välkomnas av många, inte minst den amerikanske presidenten Donald Trump, men det återstår att se vad det betyder för den fortsatta processen. Nordkorea har dragit sig ur tidigare förhandlingar om icke-spridningsavtalet av kärnvapen.

Nordkorea undertecknade icke-spridningsavtalet 1985 men drog sig som första land ur det 2003, och tre år senare började man sina kärnvapentester.

Kim Jong-un sa också att eftersom kärnvapenprogrammet nu var klart så kan Nordkorea fokusera på att bygga sitt ekonomiska socialistiska system, och lovade att dramatiskt höja människors levnadsstandard i landet.

Ny telefonlinje mellan Nord och Syd

I går upprättades också en fast telefonlinje mellan Sydkorea och Nordkorea inför det kommande historiska toppmötet mellan Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in vid gränsen i Panmunjom på fredag nästa vecka. I juni planeras också ett toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-un, men detaljerna kring det mötet är inte kända än. 

På sikt hoppas nu många att det ska bli ett riktigt fredsavtal på Koreahalvön sedan Koreakriget på 50-talet. Men dit är det en bra bit, och kräver även USA:s medverkan, en av de parter som undertecknade dagens vapenstillestånd.

Kim Jong-un kommenterade händelseutvecklingen den senaste tiden, sedan Nordkorea uppgav att man ville delta i OS i Pyeongchang med att säga att dramatiska förändringar sker i det internationella politiska landskapet. 

Han har redan träffat den kinesiske presidenten Xi Jinping i Peking, i vad som är den nordkoreanske ledarens första statsbesök sedan han kom till makten 2011. 

Scenen är satt för nya förhandlingar

Nu är scenen satt för ett nya försök till förhandlingar för att få Nordkorea att nedrusta sina kärnvapen. Det låter väldigt positivt så här långt, men det har det gjort tidigare också. Och i dag är åtminstone Nordkorea övertygat om att man redan är en kärnvapenmakt, med vapen som når i princip alla kontinenter. 

Det gör kommande samtal till de viktigaste, men också potentiellt svåraste hittills. Det gäller att parterna närmar sig varandra på ett klokt sätt. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.