Koryo Liquor heter det nordkoreanska underverket. Foto: TT/Wikimedia

Nordkoreas senaste avslöjande: Vi har skapat sprit som inte ger bakfylla

Uppdaterad
Publicerad

Kanske anser Nordkorea att de inte fick tillräckligt med uppmärksamhet för sin påstådda vätebomb, för i dagarna har regimen släppt en ny bomb – alkohol helt utan negativa bieffekter. Mirakeldrycken ska innehålla en speciell rot som växer i det stängda landet. Detta påstås av statsägda Pyongyang Times.

Spriten kallas ”Koryo Liquor” och har en alkoholhalt på mellan 30 och 40 procent. Den tillverkas av sexårig ginsenglikör tillsammans med bränt ris, och regimen påstår att den inte ska orsaka någon bakfylla eller illamående över huvud taget. Spriten hyllas i nordkoreansk statsägd media som ”en teknologisk och vetenskaplig succé” och är ”perfekt för experter och älskare”, enligt BBC.

Finns inte på Systembolaget

Koryo Liquor säljs inte på Systembolaget.

– Vi har inte fått in någon offert på det och kommenterar i vilket fall inte enskilda affärsförbindelser. Men det är nog inget som är på väg in, säger Systembolagets biträdande presschef Ida Ingerö till SVT Nyheter.

Ginseng har effekt

Även om regimens hyllningar kanske ska tas med en nypa salt, så antyder en studie på Yonsei University i Seoul i Sydkorea att ginseng kan ha viss mildrande effekt på de symptom som följer med alkoholkonsumtion.

Botemedel mot allt

Nordkorea har även tidigare påstått att de uppfunnit mirakelkurer – bland annat vaccinet ”Kumdang-2” som ska bota AIDS, cancer, ebola och drogberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.