Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avkriminalisering av narkotika kan bli en valfråga i Norge, regeringen vill genomföra det men oppoistionen i Stortinget är emot. På bild Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) samt Maria Jahrmann Bjerke (Høyre), statssekreterare i det norska hälso- och omsorgsdepartementet. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT samt SVT.

Avkriminalisering av narkotika går mot en valfråga i Norge

Publicerad

Norges regering vill reformera narkotikalagstiftningen och avkriminalisera eget bruk och en mindre mängd narkotika.

Men oppositionspartiet Arbeiderpartiet säger nej till förslaget – som i stället kan bli en kommande valfråga.

– Vi vill byta ut straff mot vård för de som behöver hjälp med sitt missbruk, säger Maria Jahrmann Bjerke (Høyre), statssekreterare i det norska hälso- och omsorgsdepartementet.

Med inspiration från Portugal och en lång statlig utredning presenterade den norska regeringen i februari förslaget på en ny narkotikapolitik. Enligt den så kallade ”rusreformen” ska det inte längre vara straffbart att bruka narkotika och ha en mindre mängd på sig.

Syftet är att flytta ansvaret för drogproblematiken från rättsväsendet till sjukvården.

– Vi vet att hotet om straff kan bidra till att unga personer som har ett missbruksproblem inte uppsöker vård. Vi anser att missbruk är ett hälsoproblem och inte ett justitieproblem, och därför har vi sagt att det är dags att byta ut straff mot hjälp, säger Maria Jahrmann Bjerke.

Vill satsa på beroendevård

I stället för att lagföra någon som tas fast för bruk ska personen hänvisas till en särskild rådgivningsenhet, där man kan bli erbjuden hjälp och få information om riskerna med sitt narkotikabruk.

– Det är viktigt att skicka signalen om att det inte är kriminellt att bruka narkotika, men det innebär inte att det legaliseras. Polisen kan fortsatt beslagta narkotika du har på dig, och du kommer bli kallad för att få hjälp. Narkotika är fortfarande hälsofarligt och vi hoppas inte att fler ska bruka narkotika, tvärtom, säger säger Maria Jahrmann Bjerke.

Ingen majoritet i Stortinget

Men som det ser ut nu kommer förslaget inte att röstas igenom i Stortinget. På Arbeiderpartiets kongress sa man nyligen nej till en avkriminalisering av eget bruk för andra än tunga narkomaner.

Utan stöd från det ledande oppositionspartiet har regeringspartierna Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti ingen majoritet i frågan. 

– Mitt parti, Høyre, har sagt att vi inte kommer kompromissa i den här frågan. Statsminister Erna Solberg sa senast förra veckan att det kommer bli en viktig valfråga framöver. Vi vill genomföra en ”rusreform” och byta ut straff mot vård för de som behöver hjälp med sitt missbruk, säger Maria Jahrmann Bjerke.

Se Agenda klockan 21.15 i SVT2 och på SVT Play. Läs mer om varför Agenda tar upp narkotikapolitik på SVT:s Nyhetsblogg.

  • 2 gram heroin
  • 2 gram kokain
  • 2 gram amfetamin
  • En lapp LSD
  • 0,5 gram MDMA
  • 10 gram cannabis
  • 20 gram psilocybinsvamp
  • 500 gram khat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer