Familjen Diar kom till Kirkenes via Ryssland under hösten 2015. Arkivbild Foto: TT

Norge bygger stängsel mot asylsökande vid ryska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Norge bygger ett stängsel vid ryska gränsen för att stoppa asylsökande från att ta sig in i landet. Det har lett till skarpa protester från människorättsgrupper. ”Vi är förpliktigade att vara ett land som människor kan fly till”, säger Linn Landro vid Refugees Welcome.

Det omkring 200 meter långa och 3,5 meter höga stålstängslet ska resas vid gränsstationen Storskog i närheten av Kirkenes de kommande veckorna, skriver Reuters.

Syftet är att göra det svårare för asylsökande att ta sig över gränsen genom den intilliggande skogen. Förra året korsade omkring 5.500 migranter, huvudsakligen från Syrien, gränsen vid Storskog. I år har emellertid ingen asylsökande tagit den här rutten in i Norge.

Starka protester

Stängslet har orsakat protester från människorättsgrupper och oppositionspolitiker som hävdar att det kommer att hindra människor från att fly från förföljelse.

– Vi är förpliktigade att vara ett land som människor kan fly till. Stängslet skickar en mycket negativ signal, inklusive till Ryssland eftersom det säger ”vi litar inte på er”, säger Linn Landro i organisationen Refugees Welcome till Reuters.

Ryssar och norrmän kan göra kortare besök i grannlandet utan visum. Förra året korsade 250.000 personer gränsstationen.

Rune Rafaelsen, politiker i Sør-Varangers kommun, anser att stängslet är ett steg tillbaka mot det kalla kriget.

– Jag ser inget behov av ett stängsel. Det är allt för många stängsel som reses i Europa i dag, säger han till Reuters.

Ansvarsfull åtgärd

Men regeringen försvarar åtgärden.

– Grinden och stängslet är ansvarsfulla åtgärder, säger biträdande justitieminister Ove Vanebo till Reuters.

Ryssland uppges inte ha några klagomål på stängslet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.