Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre). Foto: TT

Norge hämtar hem IS-kvinna och hennes barn

Uppdaterad
Publicerad

Norge har bestämt sig för att hämta hem en norsk kvinna som varit ansluten till IS och hennes barn. Det här för att rädda ett av barnen som behöver sjukvård. Men beslutet väcker massivt motstånd internt i regeringen.
– Vi vill inte lyfta ett finger för den kvinnan, säger Sylvi Listhaug (FRP), olje- och energiminister enligt NRK.

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) gick ut med beskedet under tisdagen. En 29-årig kvinna från Oslo, som var en del av IS, ska tas hem till Norge tillsammans med sina barn. Kvinnan och barnen har redan tagits från Syrien till Irak, enligt NRK.

Vill rädda sjuk femåring

På en presskonferens under tisdagen förklarade Eriksen Søreide att regeringen under en längre tid försökt hitta en lösning för familjen. Ett av barnen, en femåring, är allvarligt sjukt och behöver sjukvård. Mamman vägrade lämna ifrån sig barnet och till sist fattades beslutet att hon kunde komma med.

– Vi i regeringen har inte velat bidra till att vuxna som anslutit sig till IS ska komma tillbaka. Men nu när det var nödvändigt för att vi skulle kunna hämta hem ett sjukt barn så gick Høyre, Kristelig Folkeparti och Venstre ihop för en extraordinär insats, säger Eriksen Søreideenligt NRK.

”Vill inte lyfta ett finger”

Men beslutet möter kritik även internt i regeringen. Den fjärde regeringspartnern, högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP), kritiserar beslutet.

– FRP vill vara tydliga med att vi inte vill lyfta ett finger för att IS-krigare och IS-kvinnor kommer tillbaka till de fria, västliga samhällen som de hatar. IS-krigare och deras sympatisörer har vänt det norska samhället ryggen och kämpar mot vårt land och våra värderingar, säger Sylvi Listhaug, olje- och energiminister och vice ordförande i Fremskrittspartiet, enligt NRK.

Diskussionen om hur IS-anhängarna ska hanterats har förts i samtliga nordiska länder. I Danmark kan de som anslutit sig till IS bli av med sitt pass. I Finland fattades nyligen beslut om att hämta hem barnen men att försöka undvika att ta hem de vuxna IS-anhängarna. Sveriges regering har uttryckt sig i motsvarande termer men exakt hur det skall gå till är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer