Norge öppnar nu gränserna igen, men bara för personer med anknytning till landet. Fortsatt gäller två veckors karantän. Foto: Ulf Palm, TT arkiv

Norge lättar på inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Norge, som i mars stängde gränserna för alla utan uppehållstillstånd, tillåter nu inresa för personer från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. Inresan är dock villkorad med familjeanknytning.

I ett mejl till tidningen VG skriver justitieminister Monica Mæland att ”familjemedlemmar till EES-medborgare och EES-medborgare som är familjemedlemmar till norska medborgare nu kan resa till Norge”.

De nya lättnaderna träder i kraft omedelbart men de som korsar gränsen förväntas följa landets karantänsregler. Alla som reser till Norge ska sitta i karantän i hemmet under 10 dagar.

Norge stängde gränserna för utländska medborgare den 16 mars. Redan när inreseförbudet infördes fanns det särskilda lättnader för EES-medborgare. Bland annat har EES-medborgare som är bosatta i Norge eller arbetar där fått resa in i landet.

Det här är EES

• Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) inrättades 1994 för att utvidga EU:s bestämmelser om den inre marknaden till att även inkludera länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta).

• Norge, Island och Liechtenstein är medlemmar i EES. Schweiz är medlem av Efta, men deltar inte i EES.

Källa: Europaparlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet