Camilla Stoltenberg, chef på FHI, varnar för den ökade smittspridningen och befarar att fler covid-patienter kommer att läggas in på Iva framöver – samt att fler kommer att dö. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT/Annika Byrde/NTB/TT

Norge skjuter upp restriktionslättnader – igen

Uppdaterad
Publicerad

Det fjärde och sista steget i återöppnandet av Norge skjuts upp. Det meddelar regeringen, hälsodirektoratet och Folkhelseinstitutett (FHI) på en presskonferens.

– Pandemin är inte över, säger chefen för FHI Camilla Stoltenberg.

Steg fyra i hävandet av restriktioner skjuts återigen upp.

– Det styrs inte av datum utan av data, säger Hälso- och sjukvårdsminister Bent Høie (H) på en presskonferens.  

Han meddelar att Norge ska öppnas en vecka efter att alla fått två doser vaccin, vilket skulle kunna bli i mitten av september.  

Vaccineringsarbetet går bra och trycket på sjukvården är inte så högt, meddelar chefen för Folkhälsoinstitutet Camilla Stoltenberg. Hon påtalar dock att smittspridningen i landet fortsätter att öka, och befarar att fler kommer läggas in på Iva framöver – samt att fler kommer att dö.

– Pandemin är inte över, säger Stoltenberg. 

En-metersregeln slopas för studenter

Samtidigt meddelas att universitet, högskolor och skolor ska återgå till det normala.  

– Studenterna har burit en tung börda och många har fått en dos vaccin. Nu kan de sitta ansikte mot ansikte i klassrum, men inte dansa tätt intill varandra på nattklubb, svarar Bent Høie när Nrk frågar hur det försvaras att studenterna undantas från avståndskravet på en meter när det främst är personer under 30 som sprider smittan.

– Det betyder inte att man ska gå runt och krama alla. Andra restriktioner gäller fortfarande och det är viktigt att de följs, fortsätter Camilla Stoltenberg.

Barn ska slippa karantän

Från och med på måndag ska barn slippa karantän. De måste dock ta ett snabbtest eller ett PCR-test så snabbt som möjligt efter att de har varit i närheten av konstaterad smitta. Kommunerna ansvarar för att tillhandahålla testerna, och kapaciteten för att hantera eventuella utbrott ser bra ut, menar Hälsodirektören Björn Gullvog.  

Kommunerna har även fått instruktioner om att förbereda sig för att vaccinera 16- och 17 åringar så fort alla över 18 har fått två doser. Huruvida de norska hälsotopparna kommer rekommendera vaccination av yngre barn, mellan 12-15 år, ska meddelas framöver.  

På fredagsmorgonen blev det klart att Norge ska få över en miljon extra doser av Modernas vaccin mot covid-19. Leveransen från Polen möjliggör en snabbare återgång till en mer normal vardag, säger statsminister Erna Solberg (H) till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.