Foto: TT

Norge vänder Dalai Lama ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Onsdag morgon kommer Dalai Lama till Oslo. Han anländer till ett land där debatten om hans besök har rasat de senaste veckorna och splittrat det politiska Norge. 

Den norska regeringen och stortingets talman har beslutat att inte möta Dalai Lama under hans besök och det har väckt starka reaktioner i sociala medier. Stöddemonstrationer för Dalai Lama har arrangerats och internationella reaktioner har strömmat in.

Det är ett val mellan norsk själ och norsk lax, säger Lobsang Sangay, statsminister i den tibetanska exilregeringen. Ett val mellan grundläggande mänskliga värden och krass ekonomi.

Straffas för fredspriset till Liu Xiaobo

Efter att Nobelkommittén tilldelade fredspriset till den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo år 2010, har förhållandet ekonomiskt och främst politiskt mellan Kina och Norge varit kyligt. TV-bolaget NRK uppger att Kina kommit med en rad konkreta krav för att man ska återuppta ett reellt politiskt samarbete mellan länderna.

I Oslo har intensiva förhandlingar om de krav som Kina framfört förts under en längre tid mellan den kinesiska ambassaden och norska UD. Ett av kraven är att Norge ska garantera att aldrig mer ge priset till en dissident, uppger NRK.

25 år sedan Dalai Lama fick fredspriset

Det har sedan förra året varit känt att Dalai Lama kommer på Norgebesök. Han har blivit inbjuden av bland andra norska Nobelinstitutet och norska Tibet-kommittén, att besöka Oslo 7-9 maj.

Anledningen är att det i år är 25 år sedan Dalai Lama mottog Nobels fredspris. Enligt NRK:s korrespondent i Peking, Anders Magnus, är det uppenbart att det kinesiska kommunistparitet använder sig av Norge för att statuera ett exempel.

– Kina önskar strömlinjeforma andra länders politik gentemot Dalai Lama och det sker genom att isolera honom. Kina har lyckats påverka andra länders förhållande till människorättsfrågor i Kina genom att tysta den kritik, som annars skulle få ekonomiska konsekvenser, säger Anders Magnus. 

”Ett knäfall inför Kina” 

Dalai Lama blir under sina resor mottagen av världens kungar och presidenter och var senast i februari på besök hos president Obama i Vita huset. Den amerikanske presidenten lovade då att ge sitt stöd till Dalai Lama och bad även Kina om att återuppta en dialog med Tibets andlige ledare.

Den norska regeringens beslut har väckt starka reaktioner i Norge och utomlands. Den tidigare fredspristagaren och ärkebiskopen Desmond Tutu i Sydafrika säger att han förlorat respekten för Norge. Och statsministern i den tibetanska exilregeringen, Lobsang Sangay, säger till NRK att det land som är minst beroende av Kina som marknad, är just Norge.

– Det här lyfter frågor om vad Norge står för, vilka värden som gäller, och vad demokrati och människorätt innebär, säger han. 

Advokaten Geir Lippestad kallar regeringens inställda möte ”ett knäfall inför Kina”. Han säger till tidningen Verdens Gang att han i år inte ser fram emot att höra 17:e maj-talen om mänskliga rättigheter.

I år firas nationaldagen med pompa och ståt när den norska grundlagen firar 200-års jubileum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.