”Detta är frågor som vi ska återvända till när saken är utredd”, säger Norges justitieminister Emilie Enger Mehl om kritiken mot polisens agerande under attacken i Kongsberg. Foto: NTB/TT

Norges justitieminister efter poliskritiken: Måste utredas grundligt

Uppdaterad
Publicerad

Norsk polis har fått kritik för att ha agerat för långsamt under det dödliga dådet i Kongsberg. Men justitieminister Emilie Enger Mehl vill ännu inte kommentera kritiken.

– Nu är det viktigt att polisen får göra en översyn och utreda saken grundligt, säger Emilie Enger Mehl till Ekot.

Fem personer dödades när en beväpnad gärningsman gick till attack i Norge på onsdagen. Först 34 minuter efter att det första larmet kom in till polisen kunde en 37-årig man gripas.

Enligt polisen så är det troligt att samtliga offer dödades efter det att polisen haft en första kontakt med den misstänkte gärningsmannen. Omständigheterna har gjort att kritik riktats mot hur polisen hanterade insatsen.

Tidigare i veckan sa chefen för det lokala polisdistriktet att myndigheten överväger att anmäla sig själv för hur man agerade under händelsen.

Ministern avvaktar

Emilie Enger Mehl, Norges justitieminister, säger till Sveriges radio att lärdomar måste dras efter dådet, men vill inte kommentera kritiken mot polisen.

– Nu är det viktigt att polisen får göra en översyn och utreda saken grundligt. Det är fortfarande en förhållandevis färsk händelse där det finns mycket att göra, säger hon till Ekot.

– Detta är frågor som vi ska återvända till när saken är utredd.

Inte terrorbrott

Den 37-årige man som greps i samband med attackerna misstänks inte för terrorbrott, meddelade polisen vid en presskonferens på fredagen.

Enligt polisen tyder mycket på att mannen lider av psykisk sjukdom och att han planerat dådet en längre tid.

Mannen var beväpnad med pil och båge, men också andra vapen. Vad för slags tillhyggen det rörde sig om vill polisen inte berätta i nuläget.

– Vi vill att vittnena ska berätta för oss vad de sett, inte ta del av uppgifter i media, sa polisöverintendent Per Thomas Omholt på fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kongsbergsbon Svein Westad miste sin vän i dådet. Foto: Vlada Cakic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer