Norges statsminister: ”SD har en bakgrund i nynazismen”

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg tar kraftigt avstånd från att jämföra Solbergs samarbetspartner i regeringen, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet med Sverigedemokraterna. 

– SD har en bakgrund i Nynazismen. Det har inte Fremskrittspartiet, säger Erna Solberg till SVT Nyheter.

Norge tar emot allt färre asylsökande jämfört med andra länder i Europa, i fjol drygt 11.000 jämfört med Sveriges drygt 80.000. Samtidigt har Norges sätt att utvisa en rad familjer och barn till Afghanistan nyligen växt en intensiv debatt nationellt och internationellt.

I en intervju berättar statsministern, som även är ledare för det konservativa partiet Höyre, om hur det är att regera med ett invandrarkritisk parti, med tanke på den svenska situationen där Sverigedemokraterna har höga opinionssiffror.

– Jag tar avstånd från jämförelsen med Sverigedemokraterna. Fremskrittspartiet växte fram på 70-talet med löften om stora skattesänkningar och kritik mot byråkratin. Sverigedemokraterna har mer bakgrund i nynazismen. Det har inte Fremskrittspartiet, säger Erna Solberg.

Är ni alltid överrens?

– Nej, det händer att de gör uttalanden där jag inte håller med som handlar om invandrarfrågan. Rädslan för att samhället ska förändras med invandringen är överdriven. Men man måste ta deras oro på allvar, säger Erna Solberg.

Erna Solberg jämför Fremskrittspartiet med dansk politik. 

– De försöker införa de regler som Danmark har. Vi uppfattar ju inte att den danska regeringen är rasistiska. Vi ska se till att vi har en aktiv invandringspolitik som alla norska partier är eniga om. Ingen i Norge är för fri invandring.

Hur viktigt är det att man som statsminister står upp för människovärdet och en generös asylpolitik?

– Det är väldigt viktigt. Vi har en generös asylpolitik. Samtidigt vill vi inte bidra till att det skapas getton.

Hur ser du på att ni fått kritik för att ni skickat ut flyktingbarn till Afghanistan?

– Jag tänker att utlänningsfältet alltid är väldigt svårt. Men det är så att Norge har regler för invandring. Och vi har ett system för att integrera och få folk i jobb. Vi har ett annat system än det som Sverige har. Men över tid har vi tagit emot ganska många. Vi har en ökande andel av befolkningen som är tidigare asylsökande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.