Den norska ekonomin håller på att återhämta sig snabbt. Medan den svenska arbetslösheten stiger till rekordnivåer har den norska halverats sedan i våras. Foto: Stian Lysberg Solum / TT

Norges statsminister: Vi hade rätt strategi – nu lyfter ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden mellan den norska och svenska coronastrategien har det senaste halvåret debatterats intensivt. Nu säger Norges statsminister Erna Solberg i en intervju med SVT Nyheter att ländernas strategier just nu trots allt är ganska lika.

När SVT Nyheter i början av september frågade norska statsministerns kontor om en intervju blev svaret tydligt. Absolut, men den kommer inte bli fysisk. Utan måste göras på videolänk på grund av Norges stränga karantänsregler.

Den norska ekonomin håller på att återhämta sig snabbt. Medan den svenska arbetslösheten stiger till rekordnivåer har den norska halverats sedan i våras.

Motverkat spiralen

Enligt Erna Solberg är de relativt generösa ersättningssystemen en viktig förklaring.

– Det har bidragit till att vi inte fått en nedåtgående spiral som ger bakslag i en ekonomi. När människor förlorar jobb så förlorar de intäkter och så använder de mindre pengar och då förlorar ännu fler jobben. I Norge har vi kanske motverkat den spiralen, säger Erna Solberg.

De olika norska krispaketen hamnar totalt på upp till 200 miljarder kronor i år även om en del är lånegarantier som inte är fullt ut utnyttjade. En stor del av stöden kommer från norska oljefonden. Ett exempel på stöd är att norska regeringen köpt flygtjänster av SAS, Norwegian och Widerøe.

– Vid en tidpunkt under pandemin var det det lilla norska flygbolaget Widerøe som flög mest i hela Europa. Det var för att vi betalade för det, för det är en del av vår kollektivtrafik nu, säger den norska statsministern.

Fick importsmitta

I Norge har det den senaste tiden börjat lysa rött. I flera områden är smittotalen till exempel högre än i Sverige. Lokala utbrott har kommit i Bergen och Fredrikstad.

– Vi fick lite importsmitta efter sommaren av folk som reste till land som inte var öppna. Sedan har hållningen till detta att vara i karantän blivit lite mer avslappnad, säger Erna Solberg.

Den stränga coronastrategin som Norge haft, hur hållbar är den på sikt?

– Det får framtiden visa. Men hittills har det även sett ekonomiskt riktigt ut, säger statsministern som också påpekar att hon tycker det varit ”väldigt dumt” att det tidvis varit en aggressiv landskamp mellan Norge och Sverige vad gäller strategier.

– Det är dessutom just nu relativt lite skillnad mellan våra länder, säger Erna Solberg.

Erna Solberg OM

Om globalism eller inte:

– I många länder finns det politiska rörelser som vill ha mindre samarbete och mer protektionism. Men alla de stora utmaningarna kräver internationellt samarbete. Klimatutmaningen kommer att göra det. Världens fattigdomsutmaningar kommer att göra det. Och vi ser att även pandemibekämpning kräver internationellt samarbete.

Om skillnaden mellan Sverige och Norge:

– Det är olika politiska system. I Sverige sitter Smittskyddsmyndigheten i förarsätet. I Norge är det politikerna som har det politiska ansvaret. Sverige är lite mer tillbakadragna i det politiska livet genom att använda långsiktiga mål och vara mindre i detaljerna.

Om när norrmän åter kan fira en normal jul:

– Om du tittar på Bergmanfilmer så är det ganska stora familjesällskap. Om du har så stora julsällskap så bör du praktisera en-metersregeln i Norge.

Om möjligheten för SVT att få träffa statsministern för en fysisk intervju.

– Jag räknar med att med de siffror Sverige har haft när det gäller smittotal så kan det bli inom en månad om det fortsätter som nu. Då skulle det vara möjligt för att hela Sverige blir mer öppet och normalt. Men vi måste hålla en meters avstånd. I Norden är det en vanlig intimzon att hålla en meters avstånd till människor man inte är besläktad med, säger Erna Solberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.