Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför testar Nordkorea nya robotar? Är testerna ett hot? Och vad innebär deras nya kärnvapenretorik? – Kärnvapenexpert reder ut. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Nordkorea avfyrade nya robotar samma dag som Harris besökte demilitariserade zonen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea avfyrade ytterligare två ballistiska kortdistansrobotar som slog ner i Japanska havet på torsdagen. Det skedde samma dag som USA:s vice president Kamala Harris besökte Sydkorea och den demilitariserade zonen mellan Nord och Syd.

– De beslut som fattats senaste månaden visar att Nordkorea låter kärnvapen få en mer framträdande roll, säger kärnvapenexperten Shannon Kile vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

Ett par timmar efter vice president Kamala Harris dagslånga besök i Sydkorea kommunicerade Sydkoreas militärstab uppgifterna om Nordkoreas senaste test, rapporterar Sydkoreas största nyhetsbyrå Yonhap och NK News.

Två robotar avfyrades strax före klockan 21 på torsdagskvällen, lokal tid, och flög 350 kilometer i hastigheter upp till Mach 5 (102 kilometer i minuten) och slog ner i Japanska havet.

Harris hade haft ett möte med Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol och besökt den demilitariserade zonen på Koreahalvön.

Det var det tredje testet som Nordkorea genomfört på en vecka. I söndags avfyrade de en ballistisk kortdistansrobot och på onsdagen ytterligare två robotar.

– Det råder nog ingen tvekan om att testet ägde rum. Mer intressant är kanske vilken typ av robotar som testades och vilka egenskaper de har. Är det nya typer av robotar som vi inte har sett tidigare? Är det modifieringar av äldre system? Det vi vet inte än, säger Shannon Kile, internationell expert på Nordkoreas kärnvapenprogram.

USA:s vice president Kamala Harris i byn Panmunjom i den demilitariserade zonen på Koreahalvön. Foto: Epa/Yonhap 29 september 2022

Mer än 30 tester

I år har Nordkorea genomfört över 30 robottester, och de har intensifierats under kriget i Ukraina. 2021 genomfördes 8 robottester.

Ser du någon koppling till kriget i Ukraina och Rysslands roll?

– Världssamfundet måste, förståeligt nog, fokusera på de hot som kommer från Ryssland och president Putin om användning av kärnvapen. Samtidigt har vi en tendens att inte ägna tillräcklig uppmärksamhet åt de förändringar som sker inom Nordkoreas kärnvapenpolitik.

Han fortsätter:

– De dokument som har kommit ut och de beslut som fattats den senaste månaden visar att Nordkorea låter kärnvapen få en mer framträdande roll. Dels för landets nationella säkerhetsstrategier, dels för mer direkta syften och uppdrag i den militära planeringen. 

USA:s vice president Kamala Harris och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeo före ett bilateralt möte då de diskuterade säkerheten på Koreahalvön Foto: AFP 29 september 2022

Förbereder provsprängning

De senaste veckorna har det förekommit uppgifter om att Nordkorea förbereder provsprängning av kärnvapen. Det kan ske inom en månad, enligt Sydkorea.

– Det finns en växande uppfattning om att Nordkorea tycks förbereda provsprängningar i någon form vid sina kärnvapenprovanläggningar. Hur många det skulle röra sig om är svårt att säga, men de testar förmodligen nya typer av stridsspetsar, nya typer av ballistiska robotar för nya typer av avfyrningssätt, säger Kile.  

Nordkorea har sammanlagt genomfört sex stycken provsprängningar av kärnvapen, den senaste år 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer