Glada norrmän firar 17 maj. Foto: TT

Norrmännen – lyckligast i världen

Uppdaterad
Publicerad

Grattis Norge! Norrmännen bor i världens lyckligaste land, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport.

I rapporten av FN-nätverket SDSN har människor från 155 länder fått skatta hur lyckliga de anser sig vara, och enligt rapporten tycker norrmännen att de är lyckligast i världen.

Rapportförfattarna har sedan försökt förklara var lyckan kommer från genom att mäta sådant som BNP, medellivslängd och korruption.

Petar ner Danmark

Norge petar ner Danmark, som toppat listan i tre av de senaste fyra rapporterna. Artikelförfattarna noterar den positiva trenden i Norge sker trots sjunkande oljepriser, och att det finns andra saker som påverkar lyckan än hur mycket vi tjänar.

 ”Det är ett anmärkningsvärt exempel. Genom att investera oljevinsterna i framtida generationers välbefinnande har Norge skyddat sig självt från de skadliga svängningar i ekonomin som många andra oljerika nationer har. Fokus på framtiden före nutiden görs enklare genom höga nivåer av ömsesidigt förtroende, syfte, generositet och gott styre”, skriver professor John Helliwell vid University of British Columbia i rapporten.

Sverige mest olyckliga i norden

Norge började på 90-talet investera oljeintäkterna i en framtidsfond, som snabbt vuxit till en av de största i världen.

Sverige hamnar precis som förra året på en tionde plats, en bit bort från den femteplats som man nådde för fyra år sedan. Därmed är vi ”olyckligast” i Norden, eftersom både Island och Finland kvalar in i topp fem.

De befolkningar som är minst lyckliga lever enligt rapporten i länderna Centralafrikanska republiken, Burundi och Tanzania.

Fakta: Världens lyckligaste länder

Mätningen gäller åren 2014-2016.

1. Norge

2. Danmark

3. Island

4. Schweiz

5. Finland

6. Nederländerna

7. Kanada

8. Nya Zeeland

9. Australien

10. Sverige

Källa: unsdsn.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.