Ubaydullah Hussain dömdes till nio års fängelse. Foto: TT

Norsk IS-rekryterare dömd till nio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den norska islamisten Ubaydullah Hussain har dömts till nio års fängelse för rekrytering till terrorgruppen IS. 19-åringen han rekryterade har dömts till två år och tio månaders fängelse. – Det är ett helt lämpligt straff, säger åklagare Frederik G. Ranke.

Ubaydullah Hussain, född och uppvuxen i Oslo, greps i december 2015, anklagad för terrorrekrytering. Han är en av Norges mest profilerade islamister, och var under flera år talesperson för den extremistiska gruppen Profetens Ummah.

Nu har han dömts till nio års fängelse, i det första fallet av sitt slag i Norden.

”På sin plats”

”Rätten anser att Hussains roll som inspiratör, mentor, rådgivare, organisatör, facilitator, medlare och/eller operatör och sändebud, beroende på vem som är den resande, är just en sådan hjälpare som lagstiftare i olika förarbeten till terrorlagstiftningen har velat fånga upp,” står det i domen.

– Det här är en viktig dom och det är lämpligt i de flesta avseenden. Rätten finner att 19-åringen skulle till IS och att Hussain rekryterade honom. Det är också på sin plats med ett så pass strängt straff för Hussain, säger åklagaren Frederik G. Ranke till norska VG.

Dömdes för alla åtalspunkter förutom en.

Åtalen för rekrytering gällde två personer:

Ett av fallen var en 24-åring, som reste till Syrien september 2014 och rapporterades dödad i Kobane i mars månad, året efter. Hussain friades från att ha rekryterat 24-åringen.

En nu 19-årig man från Oslo, också konverterad, stoppades vid Landvetter flygplats utanför Göteborg i juni 2015 på väg till Syrien. Hussain dömdes för att ha rekryterat 19-åringen, som även fick två år och tio månaders fängelse.

Fem av åtta döda

– Jag är besviken över domstolens värderingar runt skuldfrågan, men ser samtidigt att min klient fått en mildare dom än åtalet yrkade för, säger 19-åringens försvarsadvokat, Javeed Hussain Shah till NRK.

”Rätten anser att Hussains deltagande i praktiken är mycket viktigare för IS än individuella krigare. Med 'avhopp' från IS utländska soldater är de helt beroende av nya flöden av krigare för att uppnå sina mål,” står det i domen.

Av de personer som nämns i samband med Hussains verksamhet har fem av åtta nu dödats, rapporterar VG.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer