Norsk nynazist dömd till åtta års fängelse som IS-medlem i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-åriga mannen gick från att vara nynazist i Norge till terrorsekten Islamiska staten där han begick brott som han nu sitter fängslad för i Irak. Nu rapporterar NRK att han har önskat att han ska få komma tillbaka till Norge.

– De lurade in honom i IS, säger mannens försvarsadvokat till NRK.

I juli i år blev 31-åringen dömd till åtta års fängelse för medlemskap i terrororganisationen IS i en rättegång i Irak, rapporterar NRK.

För närvarande sitter han fängslad i Irak och har enligt sin försvarsadvokat erkänt att han var en del av terroristorganisationen.

– Målet var att försvara islam. Han säger också att han ångrar det, säger försvarsadvokaten Ahmed Tahir Abdulla.

Involverad i högerextremistisk grupp

Mannen som nu sitter fängslad i Irak kom till Norge 2006 från Ryssland tillsammans med sin familj och fick uppehållstillstånd.  

Hans liv kantades redan då av kriminalitet och han blev ett år efter flytten dömd till 21 dagars fängelse för att ha lurat till sig pengar. 

31-åringen blev djupt involverad i en högerextremistisk grupp som höll till på tatueringsstudion Metal Tattoo i Oslo. Men efter att en annan av de ryska deltagarna i gruppen blivit utvisad från landet besökte han en moské. 

Konverterade till Islam

I en artikel på en nedlagd blogg beskrev mannen själv vad som hände efter att han besökt moskén och fått tillgång till en koran översatt till ryska. Det rapporterar NRK. 

– Jag var väldigt intresserad av Koranen och vad som gav muslimer andlig styrka att offra för Allahs skull. Ju mer jag läste, desto mer började jag förstå att Allahs religion är sanningen, sa den 31-åriga mannen då.

Han uppgav också att han konverterade till islam våren 2011 och att han värvades till Islamiska statens terroristarmé 2014.

”Domarna tyckte synd om honom”

Under en attack 2019, samma år som 31-åringen greps, miste han sitt högra ben. Något som hans försvarsadvokat säger var en bidragande faktor till att han inte fick ett högre straff i rättegången.  

– Han framställde sig som oskyldig och att han hade blivit lurad. Domarna tyckte synd om honom eftersom han har förlorat benet och är ensambarn, säger försvarsadvokat Ahmed Tahir Abdulla till NRK.  

I rättegången bad den 31-åriga mannen om att förlåtelse och nåd. Han frågade även om det var möjligt att få åka tillbaka till Norge.  

NRK uppger att mannen är en av de personer med IS-förbindelser som är utvisade från Norge av landets justitieminister.

I en tidigare version stod att mannen tillhörde högerextremistiska gruppen Metal Tattoo i Oslo. Men rätt är att han tillhörde en högerextremistisk grupp som höll till på tatueringsstudion Metal Tattoo i Oslo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer